StoryEditor

Vláda spúšťa vojnu byrokracii. Pellegrini a Žiga predstavili nové opatrenia

02.11.2017, 09:29
Celkovo vláda zmení 147 zákonov, 68 vyhlášok, osem opatrení a dvanásť nariadení vlády.

Listinná forma výpisov by sa mala odstrániť od 1. mája 2018. Uviedol to na brífingu podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, za účasti ministra hospodárstva SR Petra Žigu (obaja Smer-SD).

"Pripravili sme sadu opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia. Vyhlásime tak vojnu byrokracii. 3,5 milióna eur ušetríme občanom na poplatkoch, 620-tisíc hodín môžu využiť občania zmysluplnejšie ako stáť na úradoch," povedal Pellegrini.

Takmer 150 zákonov

Celkovo vláda zmení 147 zákonov, 68 vyhlášok, osem opatrení a dvanásť nariadení vlády.

Pre podnikateľov zmizne povinnosť predkladať výpis listu vlastníctva, výpis z obchodného registra, zo živnostenského registra a z registra trestov.

"Nebudú ich k rôznym žiadostiam prikladať občania, či podnikatelia, ale pozrú si ich priamo samotné úrady," vysvetlil Pellegrini.

"Mnohé registre dnes fungujú úplne perfektne a čerpáme z nich svoje údaje. Aj vďaka tomu dnes môžeme predstaviť prvé z tých ráznych opatrení, ktorých bude podľa mňa v tomto a v ďalších rokoch predstavených niekoľko v ďalších vlnách. Dnes za náš úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu chceme prispieť k iniciatíve ministra Žigu jednou veľkou novelou, veľkou novelou, ktorú sme nazvali novela zákona o správnom konaní. Má za úlohu zakázať úradom a iným verejným inštitúciám na Slovensku, aby už nikdy nemohli od ľudí a firiem žiadať výpis z obchodného registra, výpis z listu vlastníctva, výpis zo živnostenského registra, ako aj výpis z registra trestov. Všetky tieto údaje dnes štát má," povedal Pellegrini.

Úrad vicepremiéra bude podľa Pellegriniho na začiatku úradom pomáhať v zavádzaní integrácií či prechodných riešení, avšak následne aj dohliadať na to, ako budú svoje povinnosti plniť.

Hrozia sankcie

Keďže v súlade s princípom "jedenkrát a dosť" si údaje z výpisov môžu úrady získavať samy v reálnom čase, v prípade, že svoju povinnosť nesplnia, budú čeliť sankciám.

Tie na troch úrovniach zaviedla jesenná novela zákona o eGovernmente platná od 1. novembra 2017.

"Tento krok je veľmi dôležitý pre odstránenie zbytočnej byrokracie a zlepšenie podnikateľského prostredia. Vyskúšali sme to pri našich najnovších eurofondových výzvach, keď si množstvo údajov z dostupných registrov zisťovali už priamo ministerskí úradníci a žiadatelia nemuseli nosiť potvrdenia. Aj podnikateľom chceme ukázať, že im štát vie aktívnym prístupom významne pomôcť. Na ministerstve hospodárstva plánujeme na budúci rok predstaviť v poradí druhý protibyrokratický balíček," doplnil Žiga.

01 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:25