StoryEditor

Klus vyzýva voličov, aby mu nedávali hlas. Na lístkoch budú aj kandidáti, ktorí odstúpili

31.10.2017, 19:09
Autor:
TASRTASR
Martin Klus (SaS) je presvedčený, že vo volebných miestnostiach by mal byť zoznam kandidátov, ktorí odstúpili.

Bývalí kandidáti na šéfa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Martin Klus a Stanislav Mičev, ktorí sa vzdali v prospech silnejšieho Jána Luntera vo voľbách do vyšších územných celkov, apelujú na voličov, aby sa nedali zmiasť ich menami na volebných lístkoch. Hoci ich mená budú na nich uvedené, nekandidujú.

"Je metodické usmernenie z ministerstva vnútra, priamo zo sekcie volieb a referenda, aby oznámenie o vzdaní sa kandidatúry nebolo vyvesené len na dverách pri vstupe do volebnej miestnosti, ale aj priamo za volebnou plentou. Bol by som rád, aby najmä v BBSK na to okrskoví komisári dohliadli a dali na to pozor.

Chyby v zákone

Žiaľ, zákon z roku 2014 predpokladá, že každý, kto podal svoju kandidatúru aj kandiduje. V budúcnosti sa môžeme baviť o tom, či nie je čas na legislatívnu zmenu," konštatoval pre TASR Klus.

Pridal sa k nemu aj Mičev. Ten verí, že voliči sú natoľko inteligentní, že vedia o vzdaní sa ich kandidatúry a nebudú označovať na volebných lístkoch ich mená, čoho dôsledkom by boli neplatné hlasy.

Na volebných lístkoch všetci kandidáti

V BBSK na post predsedu kraja pôvodne kandidovalo 17 ľudí, ale niektorí sa vzdali. Krajská volebná komisia eviduje do týchto dní päť oficiálnych späťvzatí kandidátnej listiny, ktoré zverejnila aj na webe BBSK, a to v prípade J. Šimka, V. Baňáka, M. Klusa, I. Saktora a S. Mičeva.

Hoci pred týždňom sa v naživo vysielanej diskusii RTVS vzdali svojej kandidatúry aj V. Kökény a M. Kantor, zatiaľ nefigurujú medzi týmito oznámeniami. Navyše, politická strana NAJ stiahla len v pondelok (30.10.) svojho kandidáta na predsedu BBSK, ktorým bol Zdenek Očovan.

Reálne kandiduje deväť

V BBSK by tak mali aktuálne kandidovať deviati kandidáti - Marian Kotleba (ĽSNS), Ján Lunter (nezávislý), Martin Juhaniak (nezávislý), Igor Kašper (nezávislý), Milan Urbáni (SMS), Pavel Greksa (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť) a Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku).

01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 03 - Modified: 2023-11-03 15:05:20 - Feat.: - Title: Po voľbách ostali „bez roboty“. Čomu sa teraz venuje Mazurek, Klus či Šeliga? 04 - Modified: 2023-08-25 11:36:49 - Feat.: - Title: V Banskobystrickom kraji sa bude cestovať po novom. Zmeny sa dotknú aj platieb za cestovné lístky 05 - Modified: 2023-07-11 13:30:48 - Feat.: - Title: Klus v HNtelevízii: Kollár je čitateľnejší, Sulík hovoril o ruskom Kryme. Nebránim sa ministerskému postu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:22