StoryEditor

Na Kotlebovom úrade sa podvádzalo. Bránik má dôkazy, ako poslanci ĽS NS falšovali dokumenty

30.10.2017, 12:45
Autor:
TASRTASRlmlm
Odborník na extrémizmus Radovan Bránik upozornil na páchanie závažných trestných činov zneužívania právomocí verejného činiteľa vysokými predstaviteľmi Úradu BBSK.

Odborník na extrémizmus Radovan Bránik dnes na brífingu zverejnil dôkazy o tom, že na Kotlebovom úrade sa podvádza s evidenciou dochádzky zamestnancov.

Dôvod je ten, aby sa niektorí zamestnanci na úrade v Banskej Bystrici mohli venovať aktivitám hnutia ĽS NS.

Závažné podozrenia z trestných činov

Podľa Bránika toto porušovanie Zákonníka práce riadili dvaja poslanci ĽS NS Milan Uhrík a Martin Beluský.

Odborník na extrémizmus tvrdí, že je závažné podozrenie z trestného činu falšovania dokumentov. 

Spolupracovať na tomto trestnom čine mala podľa Bránika aj Alena Kovaříková. Tá je manželkou šéfa Ficovho úradu boja proti korupcii Petra Kovaříka. 

Novinárom predložil podpísané originálne dôkazy a listiny, ktoré podľa jeho slov zakladajú závažné podozrenie z dlhodobého a opakovaného páchania trestných činov. Dokumenty má od človeka, ktorý sa na tejto činnosti priamo podieľal.

Bránik hovorí o podozreniach z trestných činov týkajúcich sa skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie, zneužívania právomocí verejného činiteľa, podvodu, porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, a to formou organizovanej skupiny.

"Ide o zvláštny príklad toho, ako sa obraz, ktorý o sebe ĽSNS buduje, teda ako niekoho, kto chráni záujmy pracujúcich pred vykorisťovaním, začína rozsýpať," podotkol. S odhaleniami prišiel Bránik len necelý týždeň pred krajskými voľbami preto, lebo dokumenty v súčasnej podobe má k dispozícii len niekoľko dní.

Podvod s evidenciami

Podvod spočíval v tom, že Uhrík aj Beluský viedli dve evidencie. Jedna zohľadňovala reálny stav a druhá bola neoficiálna. Bránik má k dispozícii originály tejto neoficiálnej evidencie. Tú viedli kotlebovci pre vlastné potreby.

Podľa portálu aktuality.sk je na všetkých dokumentoch podpis Martina Beluského a Milana Uhríka. Ten neskôr vystriedal Beluského vo funkcii šéfa Kotlebovho úradu nahradil.

Obaja podpisovali najskôr neoficiálne evidencie. Potom po ich sfalšovaní podpísali aj tie, ktoré boli ukladané do oficiálnej evidencie Úradu BBSK.

"Vedúca oddelenia poverovala podriadených referentov vedením evidencie skutočnej dochádzky a zhotovovaním príslušných výkazov. Motívom pre toto konanie bola potreba zabezpečiť istotu pre konkrétnych zamestnancov, ktorí často pracovali aj nad rámec umožnený Zákonníkom práce, že im bude vyplatená mzda vo výške, ktorú si za svoju prácu skutočne zaslúžili. Často pri výkone ich práce dochádzalo k nedodržaniu limitov nadčasov, alebo k neposkytnutiu povinného odpočinku," uviedol.

Opakovane tiež malo dochádzať k situáciám, keď sa podľa oficiálnych výkazov pracovník nachádzal na pracovisku, v skutočnosti však namiesto neho vykonávala pracovnú činnosť iná osoba, neraz aj taká, ktorá nebola vo vzťahu k Úradu BBSK v žiadnom pracovnoprávnom vzťahu. "Viacerí pracovníci sa takto napríklad opakovane preukázateľne zúčastňovali počas pracovnej doby straníckych akcií, ako sú hliadky vo vlakoch," vyhlásil.

Bránik ide na prokuratúru

Bránik podľa vlastných slov ešte dnes odovzdá všetky dokumenty na generálnej prokuratúre a podá trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania viacerých závažných trestných činov.

Existuje silné podozrenie, že dochádzalo k závažnému porušovaniu zákona. Hovoríme o podozreniach z niekoľkých typov trestnej činnosti," povedal Bránik na brífingu. 

Bránik vyzval Uhríka, aby potvrdil, alebo vyvrátil, že podpisy pod dokumentami sú jeho.

Reakcia Uhríka

Publicistovi venujúcemu sa problematike extrémizmu a protisystémovým hnutiam Radovanovi Bránikovi nejde o nič iné, ako o predvolebnú diskreditáciu predstaviteľov ĽSNS.

Pre TASR to uviedol riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a poslanec NR SR Milan Uhrík v reakcii na tvrdenie Bránika, že na Úrade BBSK minimálne dva roky protizákonne falšovali dochádzku zamestnancov.

"Pán Bránik už niekoľkokrát šíril o nás klamstvá. Sám som za to na neho podal žalobu. O akej neoficiálnej dochádzke rozpráva? Čo je to za nezmysel? Načo by sme neoficiálnu dochádzku viedli a zároveň ju oficiálne podpisovali? Aby ju pán Bránik našiel? Veď to ani nedáva logiku! Viac sa k tomu vyjadríme až po vyšetrovaní a žalobe, ktorú v tejto súvislosti na pána Bránika pripravíme," dodal Uhrík.

01 - Modified: 2022-04-29 09:17:06 - Feat.: - Title: Prezidentku nazýva slúžkou, slovník prokremeľských webov je jej blízky. Kto je Kotlebova náhradníčka? 02 - Modified: 2022-03-08 14:14:01 - Feat.: - Title: Ďalšie obvinenie extrémistu. Kotleba môže mať na krku trestný čin podnecovania 03 - Modified: 2022-03-04 10:37:38 - Feat.: - Title: Najväčšia figúrka v rukách ruskej propagandy na Slovensku? Ľuboš Blaha 04 - Modified: 2021-09-29 20:12:39 - Feat.: - Title: Kotlebova kauza sa zasekla na súde. Kolíková žiada vysvetlenie 05 - Modified: 2021-02-07 10:56:27 - Feat.: - Title: Mazurek potvrdil, že odídenci z ĽSNS zakladajú novú politickú stranu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:53