StoryEditor

SMK už asi chartu nepredloží

22.02.2006, 23:00

Nakoniec ste do vlády nepredložili návrhy noviel tzv. Tabuľového zákona a novely Občianskeho súdneho poriadku, ktoré vyplývajú z Charty regionálnych jazykov. Prečo?
-- Minulý týždeň som o tom hovoril s premiérom, podľa neho by časový stres mohol vyvolal určité turbulencie. Preto mi navrhol, aby som zákony nepredložil. Je možné, že si ich osvoja poslanci SMK. Vzhľadom na predčasné voľby predpokladám, že tak asi neurobia.
Prečo ste s touto iniciatívou prišli na poslednú chvíľu?
--Túto tému sme otvorili hneď v roku 2002 pri tvorbe vládneho programu. Bola aj súčasťou koaličnej zmluvy. Právne normy vyplývajúce z Charty regionálnych jazykov som poslal na medzirezortné pripomienkové konanie už pred dvoma rokmi. Objavili sa k nim viaceré pripomienky, ktoré sme zapracovali. V júli minulého roku sme začali pre návrhy zabezpečovať politickú podporu. Ako s našimi prioritami sme s nimi išli aj na Koaličnú radu, ktorá mala vytvoriť definitívny zoznam vládnych priorít. Potom však nasledoval odchod KDH z vlády a dohoda na predčasných voľbách. Tak sme sa dostali pod časový tlak.
Podľa niektorých kritikov si aj takto chcete zlepšiť svoju pozíciu v SMK...
-- Je chybou slovenskej politickej scény, keď sa relevantné politické strany nevenujú takýmto témam. Slovenská spoločnosť je multietnická a každý piaty občan má inú národnosť ako slovenskú. Ten, kto chce zodpovedne riešiť problémy celej spoločnosti si nemôže nevšímať aj tento rozmer.
Nekoncentruje sa SMK až príliš na problematiku maďarskej menšiny?
-- Nesúhlasím. Náš volebný program bude obsahovať víziu ekonomického a sociálneho rozvoja celej krajiny. Budeme mať špeciálny regionálny program pre stredné a východné Slovensko. Samozrejme, snažíme sa riešiť aj tie problémy, ktoré sú dôležité pre menšinové obyvateľstvo. Veď kto iný by mal predložiť takéto návrhy, ak nie podpredseda vlády, ktorý zodpovedá aj za menšinové záležitosti.
Myslíte si, že táto agenda trápi vašich voličov viac ako sociálne a ekonomické problémy?
-- Túto otázku by ste mali položiť skôr občanom obcí, ktorých sa to týka. Ani ja, ani SMK im nechceme nič vnucovať. Tieto obce používali historické názvy niekoľko storočí a po druhej svetovej vojne boli premenované nie práve demokratickým spôsobom. V médiách som zachytil vyhlásenia zo strany starostov, primátorov, ale aj občanov týchto obcí, ktorí moju iniciatívu podporili.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:59