Minister vnútra Robert KaliňákTASR/B. Račko
StoryEditor

Polícia obvinila prokurátora, ktorý dozoroval vyšetrovanie okolo Kaliňáka

30.10.2017, 10:50
Autor:
TASRTASR
Sulíkovci v kauze vidia odkaz: prokurátor, ktorý vystupuje nestranne voči Kaliňákovi musí rátať so znepríjemňovaním života policajtmi z NAKA.

Policajný vyšetrovateľ obvinil prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa v štádiu pokusu. Uznesenie o vznesení obvinenia zverejnil na internetovej stránke pravnelisty.sk sudca Krajského súdu (KS) v Bratislave Peter Šamko.

Podľa výrokovej časti tohto uznesenia sa mal prokurátor dopustiť trestného činu tým, že dňa 17. júna 2016 si nechal predviesť obvineného Ing. Ľ. V. a „predstierajúc, že ide o neformálny, informatívny rozhovor, ktorého obsah uchová v tajnosti a nebude použitý na účel trestného konania, uskutočnil bez toho, aby poškodeného poučil o právach, ktoré mu prislúchajú podľa Trestného poriadku ako aj o zodpovednosti za uvedenie vedome nepravdivých údajov vrátane následkov krivého obvinenia, výsluch Ing. Ľ. V. v bližšie nekonkretizovanom procesnom postavení.“

"Ďalšie obvinenie prokurátora špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka, ktorý dozoroval vyšetrovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka v kauze daňového podvodníka Ladislava B., vysiela verejnosti jasný odkaz: Každý prokurátor, ktorý bude pristupovať k podozreniam voči Robertovi Kaliňákovi nestranne, musí rátať s tým, že mu budú policajti z NAKA znepríjemňovať život bez ohľadu na to, že sa profesionálne strápnia," tvrdia predstavitelia strany Soboda a Solidarita.

Podľa ďalšej časti uznesenia si Špirko mal z rozhovoru spraviť poznámky a ešte v ten istý deň ich napísať do obsahu listiny označenej ako Zápisnica o trestnom oznámení.

V nej mal okrem iného nepravdivo uviesť, že podanie trestného oznámenia je prejavom vlastnej iniciatívy Ľ. V. a že pred jeho podaním bol riadne poučený o svojich právach a o zodpovednosti za vedomé uvedenie nepravdivých údajov.

V policajnom uznesení sa ďalej tvrdí, že túto zápisnicu potom predložil na podpis administratívnej zamestnankyni ÚŠP, hoci tá sa na úkone s Ľ. V. nezúčastnila.

Dňa 23. júna 2016 podľa polície v rámci neformálneho rozhovoru s Ľ. V. ho mal informovať „o nutnosti podpísať „Poznámky“ z ich informatívneho rozhovoru zo 17.06.2016, odôvodňujúc to potrebou ich verifikácie najmä z časového hľadiska pre nadriadeného, na čo poškodený opäť bez toho, aby bol informovaný o skutočnom procesnom význame listiny, ktorú mu predložil, a rovnako bez toho, aby bol poučený o právach a zodpovednosti, listiny označené ako zápisnica o trestnom oznámení zo 17.06.2016 podpísal.“

Policajný vyšetrovateľ už prokurátora Vasiľa Špirka obvinil z trestného činu aj minulý rok v lete.

Generálna prokuratúra však následne uznesenie v časti o vznesení obvinenia zrušila v auguste 2016.

Vasiľ Špirko mal na starosti dozor nad vyšetrovaním ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý kúpil podiel vo firme B. A. Haus Ladislava Bašternáka.

01 - Modified: 2022-04-23 15:08:29 - Feat.: - Title: Exminister Kaliňák ide do väzby 02 - Modified: 2021-02-02 16:37:19 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu odporúča troch kandidátov na funkciu špeciálneho prokurátora. Nadácia vynechala Lipšica 03 - Modified: 2021-01-07 14:03:41 - Feat.: - Title: Na post špeciálneho prokurátora kandiduje aj Vasiľ Špirko 04 - Modified: 2020-10-28 09:12:55 - Feat.: - Title: Prokurátor Špirko: V kauze Tipos ide o náročnú dôkaznú situáciu 05 - Modified: 2020-03-10 13:23:39 - Feat.: - Title: Kandidátom Smeru na podpredsedu parlamentu je Pellegrini, vyhlásil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 18:12