Peter Mayer
StoryEditor

Ekonomickí analytici bojujú proti populizmu a extrémizmu. Spúšťajú vzdelávací projekt

25.10.2017, 14:46
Autor:
klkl
Analytici INESS-u predstavili projekt Slovensko 2044, v ktorom vysvetľujú lži a sľuby populistov.

Na Slovensku narastá sila extrémistov a populistov. Zhodli sa na tom analytici Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS). Podľa nich sa do parlamentu dostávajú populistické zoskupenia, ktoré získavajú vplyv na legislatívu.

Podľa analytikov INESS-u je preto nevyhnutné, aby vystavovať populistické tvrdenia a nesplniteľné sľuby niektorých politikov realite a "fact-checku". INESS preto spustil projekt Slovensko 2044, "v ktorom cez animované video ukazujeme na konkrétnych príkladoch politických sľubov, akou tragédiou by bolo ich naplnenie," vysvetľuje INESS.

Vysvetľujú dopad populistických sľubov

Potrebu zriadenia tohto projektu autori vysvetľujú aj tým, že "sme dlhodobo a intenzívne vystavovaní politickým sľubom, ktoré sú buď nesplniteľné, alebo sa nezakladajú na pravdivých tvrdeniach." Ako ďalej uvádzajú, najmä mladí ľudia sú náchylní na to uveriť týmto klamstvám a sľubom, pretože často nemajú dostatočný výklad ekonomickej problematiky.

INESS preto vypracoval sériu animovaných videí, kde vystavujú najčastejšie sľuby politikov realite a vysvetľujú, čo by sa stalo, keby sa im ich podarilo naplniť. Rozoberajú sľuby ako je ekonomická sebestačnosť Slovenska, obnovenie zbrojárskeho priemyslu na Slovensku, či zrušenie sociálnych dávok pre Rómov.

Slovensko v roku 2044:

Využívajú médiá

Populisti podľa INESS-u znásobujú svoju silu účinným využívaním sociálnych sietí. "Dnes je však jeho sila násobená pomocou sociálnych sietí a internetu," píše autor projektu, Róbert Chovanculiak. 

Túto silu chcú aj využiť aj oni tým, že využijú tri spôsoby ako šíriť vysvetlenie nezmyselnosti spomínaných sľubov. Prvým z nich sú spomínané videá. Tých je celkovo osem. Prvé predstavuje Slovensko v roku 2044, kedy extrémisti uspeli a ich sľuby sa im podarilo naplniť. V ďalších siedmych videách analytik rozoberá jednotlivé sľuby a ľudskou rečou vysvetľuje, prečo by ich naplnenie bolo pre Slovensko škodlivé. 

Ďalším spôsobom šírenia týchto informácií je brožúrka, ktorú INESS pripravil v náklade 20-tisíc kusov a bude distribuovaná do 330 stredných škôl na Slovensku. Poslednou možnosťou sú diskusie s Chovanculiakom na školách.

01 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 02 - Modified: 2024-03-26 15:51:51 - Feat.: - Title: Najvyšší súd prepustil z väzby študenta obvineného z účasti na terorizme 03 - Modified: 2024-03-14 08:17:36 - Feat.: - Title: Británia rozšírila definíciu extrémizmu, obmedzí financovanie organizácií 04 - Modified: 2024-03-09 10:05:58 - Feat.: - Title: Študenta obvineného z účasti na terorizme a prechovávania extrémistického materiálu vzali do väzby 05 - Modified: 2024-02-21 11:32:21 - Feat.: - Title: Najvyšší súd odsúdil Sheilu Szmerekovú, ktorá sa preslávila pálením koránu, na tri roky väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:23