Premiér Robert Fico a prezident Andrej KiskaTASR/M. Erd
StoryEditor

Sulík reaguje na spoločný dokument o jadre: Kiska sa snaží odradiť Fica od ďalších útokov na jeho osobu

25.10.2017, 10:17
Autor:
TASRTASRlmlm
​Prihlásenie sa k európskemu integračnému jadru však ide podľa SaS ďalej, ako by to bolo zo strany prezidenta vhodné a prezieravé.

Šéf SaS Richard Sulík považuje vyhlásenie troch ústavných činiteľov za snahu Andreja Kisku odradiť Roberta Fica a spol. od ďalších útokov voči jeho osobe.

Šéf liberálov to uviedol vo svojom vyhlásení.

Reagoval na fakt, že Kiska sa pridal k premiérovi a je za to, aby sa SLovensko stalo členom jadra únie.

Z tohto hľadiska je to krok, ktorý má aj štátnický rozmer, lebo konflikt medzi najvyššími ústavnými činiteľmi nie je v záujme občanov Slovenskej republiky,“ napísal Sulík. Podľa neho až blízka budúcnosť ukáže, či aj Fico chápe spoločné vyhlásenie ako ponuku na zmiernie zo strany prezidenta.

​Prihlásenie sa k európskemu integračnému jadru však ide podľa SaS ďalej, ako by to bolo zo strany prezidenta vhodné a prezieravé.

Preberanie marketingovej rétoriky Roberta Fica pokladajú liberáli za priveľký ústupok z jeho strany, ktorým sa v konečnom dôsledku len dusí vecná diskusia o obsahu slovenskej zahraničnej politiky.

Treba si v tejto súvislosti uvedomiť, že výraz ‚dvojrýchlostná Európa‘, ktorý predpokladá existenciu európskeho jadra, použili v roku 2003 nemecký kancelár Gerhard Schröder a francúzsky prezident Jacques Chirac ako reakciu na trvalé nezhody medzi členskými štátmi v otázke integrácie a spoločných cieľov EÚ. Lenže doteraz žiadne európske jadro so svojou perifériou nevzniklo - okrem jedného, a to sa volá eurozóna. Slovensko je členom eurozóny a v tomto zmysle už dnes je členom jadra,“ skonštatoval Sulík.

​Fico v spoločnom dokumente, pod ktorý sa podpísali všetci traja ústavní činitelia, určil priority Slovenska.

Vyhlasujeme že budeme spoločne dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie Slovenska navonok v zahraničí a spoločne prijatých rozhodnuté v rámci EÚ a NATO," píše sa v dokumente, ktorý prečítal Fico na Bratislavskom hrade. 

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:09