nemocnica, zdravotníctvoDreamstime
StoryEditor

V kauze piešťanského CT znovu obvinili deviatich ľudí

24.10.2017, 18:50
Autor:
TASRTASR
Obvinení sú za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku

Po viac ako roku opäť vzniesli obvinenie voči bývalej riaditeľke piešťanskej nemocnice Márii D. a ďalším osobám, ktoré mali podľa polície niesť zodpovednosť za plánovanú kúpu predraženého CT prístroja. Informuje o tom týždenník Trend na svojom webe.

Exriaditeľka nemocnice a ďalší členovia správnej rady a odbornej komisie sú podľa zdrojov Trendu od začiatku októbra obvinení za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Piešťanské CT bola prvá väčšia kauza druhej vlády Roberta Fica.

Obvinení už boli 

Informácie týždenníku potvrdili dva zdroje z polície a prokuratúry. "Dozorujúca prokurátorka na základe rozsiahleho vyšetrovacieho spisu preskúmava zákonnosť uznesenia o vznesení obvinenia," uviedol pre Trend hovorca Krajskej prokuratúry Marián Sipavý. Dodal, že obvinenie vzniesla vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry z protikorupčnej jednotky. 

Rovnaké osoby už raz obvinené boli. Ako uvádza Trend, obvinenie zrušila Generálna prokuratúra (GP) vlani v apríli, podľa nej bol porušený zákon. Za nedostatočný považovala znalecký posudok, ktorý mal vyčísliť výšku možnej škody. Už vtedy však hovorkyňa GP Andrea Predajňová hovorila, že trestné stíhanie pokračuje a po doplnení dokazovania a odstránení pochybení môžu opätovne padnúť obvinenia.

Niekoľko politických pádov 

Piešťanská nemocnica chcela kúpiť CT v roku 2012 a potom o dva roky neskôr. Prvý nákup stoplo vedenie, druhý medializácia. Lekár a v súčasnosti poslanec OĽaNO Alan Suchánek a zdravotná sestra Magdaléna Kovačičová upozornili, že prístroj je o 600-tisíc eur drahší ako ten, čo obstarávali pôvodne. Bývalá šéfka nemocnice Mária D. od kúpy napokon upustila.

Pre aféru skončili vo funkciách koncom roku 2014 ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, predseda parlamentu Pavol Paška aj podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová. Okrem Márie D. je medzi obvinenými opäť Michal S., ktorý sedel v správnej rade, i Katarína H., ktorá pracovala vo firme EuroDotácie a organizovala sporný tender.

01 - Modified: 2019-07-16 08:11:53 - Feat.: - Title: Súmrak drahých cétečiek, vystriedajú ich röntgeny 02 - Modified: 2019-06-24 13:28:35 - Feat.: - Title: Prečo ľudia žiadali odvolanie Pavla Pašku? 03 - Modified: 2018-03-02 15:50:02 - Feat.: - Title: Čo spôsobila kauza CT? 04 - Modified: 2018-01-11 11:29:26 - Feat.: - Title: Podpredseda Smeru sa bráni. Na obhajobu kauzy CT si zavolal odborníka 05 - Modified: 2018-01-06 13:39:31 - Feat.: - Title: Smer využíva páky na políciu a prokuratúru, aby ututlal kauzu CT, tvrdí Matovičov poslanec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 01:04