TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

NAKA zatkla Pavla Ruska, čelí podozreniu z objednania vraždy

23.10.2017, 15:09
Autor:
chocholmlm
Vyšetrovanie začalo na základe trestného oznámenia Mikuláša Černáka.

Bývalého šéfa televízie Markíza a exministra hospodárstva Pavla Ruska dnes zadržala polícia. Čelí podozreniu z toho, že si v roku 1997 v podsvetí objednal vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej. K jej uskutočneniu neprišlo.

Informuje o tom denník Sme na svojom webe s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Zadržanie Ruska pre HN potvrdil aj policajný hovorca Martin Wäldl. "V súčasnosti môžeme potvrdiť, že v súvislosti s vyšetrovaním prípravy vraždy bolo dnes vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry vznesené obvinenie štyrom osobám, pričom bola príslušníkmi NAKA zadržaná obvinená osoba Pavol R. Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony v súčasnosti nie je možné poskytnúť bližšie informácie." 

Vražda za 20 miliónov korún

Prípadom sa zaoberá NAKA. Vyšetrovanie začalo na základe trestného oznámenia Mikuláša Černáka, bývalého šéfa banskobystrického podsvetia.

„Rusko povedal, že to bude dobre zaplatené a že jemu tam ide o veľa. Hlavne, že to musí byť urobené čisto,“ tvrdí Černák v trestnom oznámení o objednávke vraždy Volzovej.

Černák opisoval, ako ho mal Rusko kontaktovať s požiadavkou likvidácie spoločníčky. S Volzovou mal Rusko v Markíze spory.

Na osobnom stretnutí s bossom banskobystrického podsvetia v jeho kancelárii v Banskej Bystrici mal ponúknuť odmenu 20 miliónov korún (viac ako 663-tisíc eur).

Rusko mal zložiť zálohu

Rusko mal podľa Černáka zložiť zálohu 500-tisíc korún. Vyšetrovateľom mal potvrdiť zloženie zálohy aj ďalší člen Černákovho gangu, ktorý mal peniaze od Ruska osobne prebrať.

Pred voľbami v roku 1998 sa na obranu Markízy postavili vtedajší opoziční politici Mikuláš Dzurinda a Robert Fico. Išlo o spor Mariana Kočnera s Pavlom Ruskom:

Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania bol plán, že podsvetie Volzovú unesie a donúti ju pred notárom prepísať jej podiel na neznámu osobu. Potom malo prísť k jej likvidácii.

Na polícii vypovedala aj samotná Volzová. „Ukázali mi uznesenie o začatí trestného stíhania, z ktorého som sa to dozvedela,“ povedala v rozhovore pre sme.sk.

Bola som zhrozená. Keď som si prečítala, že bol za mňa niekto ochotný zaplatiť 20 miliónov korún, aj som sa trochu cynicky zasmiala, že ma tak vysoko ohodnotili. Ale nebolo mi všetko jedno,“ dodala Volzová.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 03 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 04 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 05 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 12:21