bašternák náš človekYouTube
StoryEditor

Bašternák nemá mať nárok na uplatnenie účinnej ľútosti. Rozhodol o tom Ústavný súd

23.10.2017, 08:48
Autor:
klkl
Informoval o tom bývalý poslanec Daniel Lipšic.

Ústavný súd na konci augusta rozhodol, že v prípade vratiek DPH nie je možné uplatniť si tzv. účinnú ľútosť a teda doplatiť neoprávnene vrátenú DPH. Informoval o tom na svojom Facebooku bývalý poslanec a právnik Daniel Lipšic.

"Ústavný súd rozhodol, že v takomto prípade konanie nespočíva vo faktickom neodvedení splatnej dane, ale v neoprávnenom uplatnení odpočtu DPH, takže nie je možné žiadnu daň na účely účinnej ľútosti 'dodatočne zaplatiť'," napísal Lipšic.

Bývalý poslanec zároveň upozornil, že o tom rozhodol senát súdu v zložení sudcov Milana Ľalíka, Petra Brňáka a Marianny Mochnáčovej. Teda presne v tom istom zložení ako v roku 2011 rozhodol v podobnej veci opačne.

"Nebudem verejne špekulovať, aký bol dôvod zmeny ich právneho názoru. Oceňujem však, že sa vrátili k jednoznačnému textu Trestného zákona, k elementárnej logike, a k prevažujúcej praxi trestnej justície do roku 2011," komentoval zmenu postoja súdu Lipšic.

Bašternák je od marca tohto roka obvinený z krátenia dane. V apríly v roku 2012 si mal Bašternák od štátu vypýtať vratky DPH vo výške dva milióny eur, na ktoré nemal nárok.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 20:28