Veronika Remišová a Richard SulíkTASR/M. Baumann
StoryEditor

Zlé správy pre demokraciu a gratulácie víťazovi. Slovenskí politici reagujú na výsledky českých volieb

22.10.2017, 16:25
Autor:
TASRTASR
Podľa slovenských politikov sú víťazmi českých volieb nesystémové strany.

Česká republika je Slovensku najbližšia krajina, preto je dôležité, aby mala dobrú a stabilnú vládu. Nebude to však jednoduché. V reakcii na výsledky českých parlamentných volieb to povedala poslankyňa Národnej rady (NR) SR Veronika Remišová (OĽaNO).

Do českého parlamentu sa podľa nej dostalo veľa strán, tri malé strany len tesne prešli cez hranicu zvoliteľnosti. "Pred voľbami sa veľa hovorilo o raste extrémistických strán, som preto rada, že počet poslancov zvolených za extrémistické strany v skutočnosti klesol, akurát sa časť hlasov presunula od extrémnej ľavice k extrémnej pravici," skonštatovala. Obe ideológie podľa nej v minulosti ukázali, že ľuďom prinášajú veľa zla, je preto rada, že sa vo voľbách výraznejšie nepresadili.

Sulík gratuluje Babišovi

Líder SaS a europoslanec Richard Sulík gratuluje Andrejovi Babišovi k volebnému výsledku. "Na akékoľvek ďalšie úvahy je ešte priskoro, kým nebude zložená vláda," podotkol na margo výsledkov volieb v Českej republike.

Podľa poslanca NR SR a tímlídra SaS pre zahraničnú politiku Martina Klusa to podľa výsledkov a predvolebnej nálady zrejme nebude jednoduchý proces. "Prajeme si, aby Česká republika zostala naším pevným a predvídateľným partnerom v EÚ aj V4," uviedol Klus.

Zlé správy

Poslanec NR SR za SaS a predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Ondrej Dostál tvrdí, že parlamentná väčšina pre ANO, SPD a KSČM je zlou správou o stave demokracie v Česku. OKS považuje výsledky českých volieb za ďalšie potvrdenie krízy demokratickej politiky v krajinách strednej Európy.

Nárast hlasov pre nesystémové strany je podľa strany hrozbou pre liberálnu demokraciu. OKS gratuluje partnerskej Občianskej demokratickej strane (ODS) k zlepšeniu volebných výsledkov v porovnaní s predchádzajúcimi parlamentnými voľbami. 

Zásadné zmeny

 Politická scéna v Českej republike sa po parlamentných voľbách mení zásadným spôsobom. Ukazuje sa, že politické spektrum je pestrejšie a do rozhodovania o budúcnosti Česka vstupujú aj európske témy. Myslí si to podpredseda SNS Jaroslav Paška.

V Česku sa v súčasnosti podľa Pašku špecifikujú strany s istými výhradami voči fungovaniu Česka v Európskej únii (EÚ), strany so zásadnými námietkami v tomto smere a strany, ktoré, naopak, oceňujú, že je krajina integrovaná ako súčasť EÚ. "Život ukáže, do akej miery budú hľadať spoločnú reč vo vzťahu k EÚ i riešeniu domácich problémov," skonštatoval Paška.

Ľudia chcú experimentovať

Poslanec Európskeho parlamentu Boris Zala (S&D) má v súvislosti s výsledkami parlamentných volieb v Česku pocit, akoby ľudia chceli experimentovať a hľadali nekonvenčné riešenia. Podľa europoslanca sa ukáže, akú skúsenosť to obyvateľom prinesie.

"Či sa vrátia k tradičným mainstreamovým stranám, alebo sa mainstreamovými stanú tie, ktoré sú teraz na boku. Do diskusie vstupujú nové témy a ľudia si vytvárajú názory na mnohé veci, ktoré predtým neboli," skonštatoval.

Bezprostredná sociálna situácia či problém nezamestnanosti nehrá podľa jeho slov už takú rolu ako ešte pred časom. Dominantnými sa stávajú témy ako európska integrácia, problémy suverenity, euro či migrácia. "Hodnoty, ako sa životne orientovať, začínajú byť pre ľudí významné. Často si politikov nevolia podľa pragmatických riešení, ale podľa hodnotových orientácií,"  povedal Zala.

Európske témy

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EĽS) tvrdí, že sa politická mapa v Česku rýchlo mení. Aj podľa neho je zaujímavé, že predvolebná kampaň sa viac týkala európskych tém.

"Víťazstvo Andreja Babiša sa očakávalo, ale tie čísla hovoria o tom, že sú vyššie ako vo väčšine prieskumov verejnej mienky. Nóvum je, že do parlamentu vstúpili strany, ktoré nepôsobili predtým na politickej scéne, respektíve v parlamente. Naproti tomu tie takzvané tradičné strany trošku ustúpili," uviedol Štefanec.

Podľa neho bude zaujímavé sledovať, koho si Babiš vyberie do vlády. Europoslanec očakáva, že bude robiť v Česku viac proeurópsku politiku, než deklaroval pred voľbami.

Most sa teší z proeurópskych strán

Koaličná strana Most-Híd víta, že sa do parlamentu v Česku dostali KDU-ČSL a TOP 09. Do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky sa podľa lídra Mosta-Híd Bélu Bugára prebojovali po neľahkom zápase s populistami a antisystémovými zoskupeniami. 

"Bude ich čakať veľa práce pri obhajovaní ďalšieho proeurópskeho smerovania Česka. K tejto práci im želám veľa úspechov," napísal prostredníctvom sociálnej siete.

Dominancia ANO

Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky sa v sobotu (21.10.) stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov. Do 200-člennej dolnej komory parlamentu zasadne celkovo deväť politických subjektov - ANO, ODS (11,32 percenta), Piráti (10,79 percenta), SPD (10,64 percenta), KSČM (7,76 percenta), ČSSD (7,27 percenta), KDU-ČSL (5,80 percenta), TOP 09 (5,31 percenta) a STAN (5,18 percenta). Volebná účasť dosiahla 60,84 percenta.

O poslanecké miesta v Snemovni sa uchádzalo 31 politických strán a hnutí, pričom pred bránou päťpercentnej zvoliteľnosti zostalo 22 subjektov vrátane Slobodných (1,56 percenta) a Zelených (1,46 percenta).

01 - Modified: 2024-03-24 14:38:42 - Feat.: - Title: Svet reaguje na naše prezidentské voľby. Na Slovensku sa hrá o to, či pretrvá mafiánsky štát, píšu zahraničné médiá 02 - Modified: 2024-03-24 10:51:12 - Feat.: - Title: Politici reagujú na výsledky prvého kola prezidentských volieb. Zatiaľ ide všetko podľa plánu, odkazuje Fico 03 - Modified: 2024-03-01 11:46:54 - Feat.: - Title: Verila som, ostali mi oči pre plač. Českí influenceri reagujú na neschválenie manželstiev pre všetkých 04 - Modified: 2024-02-08 20:34:14 - Feat.: - Title: Reakcie politikov na schválenie novely Trestného zákona: Hlas za ňou stojí, prezidentka hovorí o zlej správe 05 - Modified: 2023-10-01 09:14:59 - Feat.: - Title: VOĽBY 2023 Svet reaguje na výsledky volieb: Hrozí koniec podpory Ukrajiny aj krehkej jednoty v Európskej únii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:05