TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Žitňanská sa plánuje stretnúť s Kaliňákom. Chce riešiť zmeny v polícii

21.10.2017, 14:17
Autor:
TASRTASR
Systémová zmena v polícii môže podľa ministerky zvýšiť jej dôveryhodnosť.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) je presvedčená, že systémové zmeny v polícii môžu pomôcť zvýšiť jej dôveryhodnosť. Vyhlásila to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že budú apelovať na to, aby personálne nominácie na pozíciu policajného prezidenta i šéfa policajnej inšpekcie nestáli na jednom človeku, ale prechádzali výberovým konaním, verejným híringom až následne nomináciou.

Ministerka verí, že sa blížia k tomu, aby predložili na stôl návrh o kreovaní výberu policajného prezidenta i šéfa policajnej inšpekcie v budúcnosti. "My sme sa rozprávali s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD), že si potrebujeme k tomu sadnúť na pracovné rokovanie. Ja ho budem iniciovať ešte tento mesiac. Ten balík je väčší a je to už tak ďaleko, že je nevyhnutné, aby si všetci zainteresovaní sadli za stôl a dohodli finálnu verziu," povedala.

Žitňanská navrhuje, aby nominácii policajného prezidenta predchádzalo výberové konanie, híring v parlamente, a až následné menovanie nielen ministrom vnútra, ale napríklad vládou.

"Požiadavka Mosta-Híd smeruje k tomu, aby v záujme zvýšenia nezávislosti policajnej inšpekcie bola podobným spôsobom kreovaná aj pozícia šéfa policajnej inšpekcie," podotkla ministerka. Ako tvrdí, Most-Híd bude robiť maximum, aby sa takáto systémová zmena urobila. Pokiaľ sa to však nepodarí vyrokovať, strana je pripravená predložiť návrh do parlamentu. "Aby sme si tú diskusiu vynútili," podotkla Žitňanská.

Poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál (SaS) súhlasí s tým, že pravidlá sú veľmi dôležité a ak sú nastavené dobre, môže to výrazne pomôcť boju proti korupcii. "Myslím si však, že v tomto prípade to špeciálne nestačí. Súhlasím s tým, žeby mala byť inšpekcia nezávislá, nemala by podliehať ministrovi vnútra, ale zároveň si myslím, že pokiaľ bude ministrom vnútra Robert Kaliňák, žiadne zásadné zlepšenie vo fungovaní polície nedosiahneme," skonštatoval.

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:28