StoryEditor

Ficov chránenec si musí zbaliť kufre, tvrdia matovičovci

20.10.2017, 11:15
Autor:
TASRTASR
Podľa poslancov je zodpovedný za súdny spor bývalý minister hospodárstva Pavol Pavlis.

Vláda by mala odvolať Pavla Pavlisa (Smer-SD) z funkcie predsedu Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS). Vyzýva ju k tomu opozičné hnutie OĽaNO.

Pavlis je totiž podľa nich zodpovedný za súdny spor, ktorého dôsledkom bolo vyplatenie mnohomiliónovej odmeny advokátom za zastupovanie štátu v spore so súkromnou spoločnosťou Port Service.

"Ak je niekto osobne zodpovedný za to, že štát zbytočne prišiel o osem miliónov eur, je nepochybné, že nemá čo hľadať vo vysokej štátnej funkcii," vyhlásil na piatkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR poslanec OĽaNO Gábor Grendel s tým, že v prípade sporu štátu s Port Service niet žiadnej pochybnosti, že o peniaze na advokátov prišiel štát zbytočne.

"Tieto peniaze boli vyplatené za spor, ktorý štát nemohol prehrať. Naopak, ide o spor, ktorý štát vyhral už v roku 2008 a nebyť nepochopiteľnej ingerencie (vtedajšieho) generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a námestníka Ladislava Tichého, ktorí v rozpore so záujmami štátu v prospech súkromnej spoločnosti Port Service podali dovolanie, aby sa kolotoč súdnych sporov mohol začať odznova, žiadny súdny spor a žiadna odmena by neboli," upozornil poslanec.

Pripomenul, že Pavlis v čase, keď sa Port Service začal súdiť so štátom, pôsobil ako predseda predstavenstva tejto firmy. Spor Grendel označil za fiktívny, súdy žiadne odškodnenie firme nepriznali, štát na to však kvôli výdavkom na advokátov aj tak doplatil.

"Po dnešku je úplne zrejmé, že Pavol Pavlis sa úplne diskvalifikoval, pretože práve jeho pričinením prišiel štát zbytočne o osem miliónov eur," dodal.

Grendel už v stredu (18.10.) na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR upozornil na to, že štátna spoločnosť MH Manažment vyplatila vo februári tohto roku jednorazovú odmenu za právne služby pre spoločnosť Dvorecký & Partneri vo výške 7,9 milióna eur.

Táto advokátska kancelária zastupovala MH Manažment v konaní pred Najvyšším súdom (NS) SR ako odvolacom súde v spore, v ktorom žalobca Sonmazi Invest Limited požadoval náhradu škody s príslušenstvom v celkovej výške približne 64,5 milióna eur, potvrdila vo štvrtok štátna firma.

"Advokátskej kancelárii bola na základe úspešnosti v konaní vyplatená podielová odmena vo výške 10,2 percenta v zmysle zmluvy o poskytovaní právnych služieb uzavretej s Fondom národného majetku (FNM) SR zo dňa 3. februára 2015, čo predstavuje sumu 6 575 708 eur bez DPH," vyčíslila Scarlett Filipovičová z MH Manažment.

"V tomto prípade ide o rovnaký typ zmluvy, ako mala advokátska kancelária pána Bžána a ministerstvo hospodárstva čaká na právnu analýzu, či je vôbec platná. Za zmluvu nesie v plnej miere zodpovednosť bývalé vedenie spoločnosti MH Manažment, ktoré ju podpísalo v roku 2015," reagoval vo štvrtok hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano.

Grendel upozornil aj na to, že Sonmazi Invest Limited je právnym nástupcom Port Service. Túto firmu FNM v roku 2002 pre nesplnenie podmienok vylúčil zo súťaže o privatizáciu podniku Slovenská plavba a prístavy. Port Service následne zažaloval Slovensko o 60 miliónov eur za ušlý zisk. NS SR v decembri minulého roka definitívne potvrdil, že žalobca nepreukázal ním žalovaný nárok.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:58