TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Domobrana nebude. Poslanci odmietli návrh kotlebovcov

19.10.2017, 12:19
Autor:
TASRTASR
Kotlebovci tvrdili, že zákonom chcú zabezpečiť vyššiu úroveň ochrany života, zdravia a majetku obyvateľov Slovenska a tiež ochrany verejného poriadku.

Domobrana na Slovensku nevznikne. Poslanci Národnej rady dnes totiž nepodporili návrh zákona o domobrane od predstaviteľov ĽSNS, ktorí chceli, aby táto nová zložka plnila najmä preventívnu funkciu.

Kotlebovci tvrdili, že zákonom chcú zabezpečiť vyššiu úroveň ochrany života, zdravia a majetku obyvateľov Slovenska a tiež ochrany verejného poriadku. Domobrana mala byť čiastočne dobrovoľnícky poriadkový útvar v zriaďovateľskej pôsobnosti vyšších územných celkov (VÚC).

Predstavitelia ĽSNS pripomínali, že bezpečnosť obyvateľov by mal zabezpečovať Policajný zbor a v obciach a mestách aj obecná, resp. mestská polícia.

"Prax však ukazuje, že tieto zložky často zlyhávajú najmä pri plnení úloh na úseku prevencie, a to najčastejšie z dôvodov obmedzených personálnych kapacít a finančných zdrojov," tvrdili poslanci v dôvodovej správe.

Dôkazom toho je podľa nich vysoká kriminalita, a to najmä v oblastiach s vysokou koncentráciou dlhodobo nezamestnaných a asociálov.

"Výsledkom toho je, že slušní ľudia v mnohých regiónoch Slovenska sú týmito asociálmi obťažovaní, okrádaní, napádaní a aj znásilňovaní a vraždení," argumentovali s tým, že život v týchto oblastiach sa stáva doslova neznesiteľným, občania strácajú dôveru v štát a jeho orgány a mnohí sa snažia z týchto oblastí Slovenska doslova utiecť.

Zákon počítal s tým, že domobrana bude poriadkovým útvarom zriaďovaným samosprávnym krajom všeobecne záväzným nariadením. Zastupiteľstvo každého VÚC tak malo mať možnosť slobodne sa rozhodnúť, či na svojom území domobranu zriadi alebo nie.

Jej hlavnou úlohou malo byť preventívnou hliadkovou činnosťou prispievať k vyššej úrovni ochrany životov zdravia a majetku občanov, ako aj verejného poriadku na území kraja. Domobrana mala zároveň úzko spolupracovať s príslušnými útvarmi Policajného zboru a obecnej polície.

01 - Modified: 2024-02-29 10:30:00 - Feat.: - Title: EXKLUZÍVNE Bývalý člen Slovenských brancov: Zbrane sme pred políciou skrývali. Veliteľ po ich konci stojí za ďalšou organizáciou 02 - Modified: 2024-01-17 13:19:45 - Feat.: - Title: My Slovania spravíme zo západnej Európy trávnik. Od Tatier po La Manche, hrozil Radačovský v europarlamente 03 - Modified: 2024-01-15 09:34:56 - Feat.: - Title: Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru, začína zbierať podpisy 04 - Modified: 2023-10-05 15:45:14 - Feat.: - Title: NAKA sa zaoberá bilbordmi ĽSNS pre podozrenie z podnecovania etnickej nenávisti 05 - Modified: 2023-10-01 15:00:00 - Feat.: - Title: Matečná, Osuský a ďalší. Parlament ušiel expremiérovi, ministrom, ale aj dlhoročným bardom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:47