StoryEditor

Tu nejde o mňa. Ak zavrú ministra, Slovensku stúpne kredit, tvrdí odsúdený Janušek

18.10.2017, 12:58
Autor:
chocho
Janušek tvrdí, že v kauze nástenkový tender ide o to, aby bol uväznený minister.

S rozsudkom nie je spokojný a zodpovednosť necíti. Odsúdený exminister výstavby a regionálneho rozvoja za SNS Marián Janušek krátko po vynesení rozsudku, ktorý mu vymeral za kauzu nástenkový tender 12-ročný trest, predstúpil pred novinárov.

"Bolo treba niekoho zavrieť"

"Na ministerstve sa dobre pracovalo. Ja som hrdý na to, že som mohol robiť ministra výstavby a regionálneho rozvoja a toto si myslím, že je nesprávne," vyhlásil Janušek. Myslí si, že po odvolaní bude rozsudok zrušený a on bude oslobodený.

"Minister je funkcia, ktorá musí niesť zodpovednosť za svoju prácu," pripustil Janušek. "Treba aj to pochopiť, že nemôže študovať a nie je to ani jeho úlohou, aby to robil, pretože ten má veľa práce s tým, že musí reprezentovať," dodal vzápätí.

"Tu vôbec nejde o Mariána Januška," vyhlásil s tým, že v kauze nástenkový tender ide o to, aby bol uväznený minister. "Slovenská republika veľmi správne bojuje proti korupcii a toto je výsledok toho, že bolo treba niekoho zavrieť," povedal novinárom. Tvrdí, že by tým stúpol kredit Slovenska.

Podľa Januška bol tender v poriadku. "Ja nie som odborník na verejné obstarávanie. Človek v takejto vysokej funkcii musí dôverovať ľuďom, ktorí to robia," konštatoval.

Exminister tvrdí, že na Slovensku nie je "nejaká veľká korupcia." "Ja som sa s korupciou počas môjho života nikdy nestretol," dodal.

Odsúdili aj jeho nástupcu

Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes uznal exministrov za SNS Mariána Janušeka a Igora Štefanova za vinných v kauze nástenkového tendra. Rozsudok ešte nie je právoplatný, bývalí ministri sa môžu odvolať na Najvyšší súd.

Janušeka odsúdili na 12-ročný trest, Štefanov dostal 9 rokov. Navyše obaja musia zaplatiť pokutu 30-tisíc eur a majú 5-ročný zákaz povolania v orgánoch verejnej moci.

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby zverejnilo oznam o tendri v hodnote 120 miliónov eur iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo.

01 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 02 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 03 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 04 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 05:34