Premiér Robert Fico a prezident Andrej KiskaTASR/M. Svítok
StoryEditor

Kiska reaguje na premiérov komentár v HN: chce vystúpiť spoločne s Ficom a Dankom

17.10.2017, 15:07
Autor:
TASRTASRklkl
Premiér pre HN kritizoval nedostatočnú angažovanosť prezidenta v európskych otázkach.

Prezident Andrej Kiska dnes reagoval na slová, ktoré mu adresoval premiér Robert Fico v jeho komentári pre Hospodárske noviny. Premiér zhodnotil, že je problém, aby sa ústavní činitelia zhodli na postoji k zahraničným partnerom Slovenska.

"Od hlavy štátu očakávame, že po vyriešení svojich osobných problémov sa plne skoncentruje na výkon funkcie a podporí témy, ktoré nastoľujeme na medzinárodnom fóre. S jeho zvýšenou angažovanosťou môžeme pre Slovensko dosiahnuť podstatne viac," napísal v komentári premiér.

Prezident chce spoluprácu

Kiska sa dnes počas svojej cesty na východe Slovenska nechal počuť, že nemá problém vystúpiť s premiérom a predsedom parlamentu na spoločnej tlačovej konferencii. 

"Vyzývam pána predsedu vlády, aby spravil spoločné stretnutie najvyšších ústavných činiteľov, aby sme dali spoločné vyjadrenie k Európskej únii. Aj ja veľmi rád pred ďalším samitom Severoatlantickej aliancie vyzvem a privítam pána premiéra a pána predsedu parlamentu na spoločnej tlačovej konferencii, kde jasne povieme naše stanovisko k Severoatlantickej aliancii," povedal prezident.

Chváli premiéra

Kiska zároveň Fica pochválil za to, že zmenil svoju rétoriku voči Európskej únii a že sa snaží, aby si Slovensko našlo pevné miesto v európskych štruktúrach. "Vítam to, že náš pán premiér už nepoužíva slová o diktáte z Bruselu, o štrnganí zbraní z Bruselu, ale že sa teraz skutočne aktívne snaží o to, aby sme mali pevné miesto v Európskej únii," dodal prezident.

Kiska zároveň pripomenul, že aj on sa venuje európskym témam, ktoré trápia Slovákov. Otvoril napríklad aj tému dvojitej kvality potravín na summite V4 počas uplynulého víkendu v Maďarsku. Zároveň o tom hovoril aj na tlačovej konferencii.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:54