TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Trestný rozkaz v prípade dopravnej nehody Lipšica je právoplatný

16.10.2017, 11:24
Autor:
TASRTASR
Okresný súd Bratislava III odsúdil v polovici septembra Daniela Lipšica za prečin usmrtenia na podmienečný trest tri roky.

Trestný rozkaz v prípade dopravnej nehody bývalého poslanca Národnej rady (NR) SR a ministra vnútra Daniela Lipšica nadobudol právoplatnosť. Pre TASR to povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Trestný rozkaz zo dňa 19. 9. 2017 sa stal právoplatný dňa 10. 10. 2017. V zákonnej lehote nebol proti nemu podaný odpor,“ povedal Adamčiak pre TASR.

Okresný súd Bratislava III odsúdil v polovici septembra Daniela Lipšica za prečin usmrtenia na podmienečný trest tri roky, zároveň mu určil skúšobnú dobu v trvaní päť rokov.

Súd zároveň obvinenému uložil probačný dohľad nad jeho správaním v skúšobnej dobe, trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá všetkého druhu na dobu šesť rokov a povinnosť podrobiť sa v súčinnosti s probačným a mediačným úradníkom výchovnému programu zameranému na bezpečnosť v cestnej doprave a predchádzanie dopravným nehodám.

Obvineného taktiež zaviazal k náhrade škody voči poškodeným.

​Prokurátor v júli tohto roka podal vo veci obžalobu pre trestný čin usmrtenia. Trestná sadzba pri tomto prečine je dva až päť rokov.

Daniel Lipšic zrazil 72-ročného muža 19. septembra 2016 vo večerných hodinách na križovatke bratislavských ulíc Kutuzovova a Vajnorská. Po nehode sa vzdal poslaneckého mandátu.

19. septembra 2016 - Tragicky sa skončila dopravná nehoda, ktorej účastníkom bol poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšica (OĽaNO-NOVA) na aute značky Škoda Superb. Ten vo večerných hodinách zrazil na Vajnorskej ulici v Bratislave 72-ročného chodca. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v bratislavskom Ružinove, kde v nočných hodinách zraneniam podľahol.

30. septembra 2016 - Opozičný politik Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) sa vzdal poslaneckého mandátu v Národnej rade SR.

10. októbra 2016 – Policajný vyšetrovateľ mal k dispozícii videozáznamy z dopravnej nehody Daniela Lipšic, ktoré skúmal znalec. Na zverejnenom videu je vidieť vozidlo, ako zrazilo chodca, ktorý prechádzal po priechode alebo v jeho tesnej blízkosti. K nárazu došlo z pohľadu chodca vo vzdialenejšom pruhu dvojprúdovej vozovky. V dôsledku nárazu bol odhodený niekoľko metrov.

23. januára 2017 - Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III vzniesol na základe zabezpečenej dôkaznej situácie, po vykonaní potrebných procesných úkonov, ako aj po dôslednom preštudovaní doručených výsledkov znaleckého posudku z odboru cestnej dopravy, obvinenie z prečinu usmrtenia Danielovi L. z Bratislavy. Uznesenie o vznesení obvinenia Danielovi Lipšicovi doručili na Krajskú prokuratúru Bratislava spolu so spisovým materiálom.

30. januára 2017 – Exposlanec Daniel Lipšic v prípade tragickej nehody, kde bol obvinený, nepodal sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia.

30. januára 2017 - Daniel Lipšic odstúpil z funkcie predsedu hnutia NOVA. Dôvodom bolo vyšetrovanie dopravnej nehody. Zostal v hnutí ako radový člen.

24. apríla 2017 - Polícia ukončila vyšetrovanie dopravnej nehody Daniela Lipšica, pričom vyšetrovateľ podal návrh na obžalobu.

25. apríla 2017 - Na Krajskú prokuratúru v Bratislave bol doručený návrh na podanie obžaloby v kauze.

28. apríla 2017 - Na Krajskú prokuratúru Bratislava bol doručený podnet obhajkyne obvineného JUDr. Daniela Lipšica na začatie konania o dohode o vine a treste.

19. mája 2017 – Generálna prokuratúra zamietla obvinenému Danielovi Lipšicovi dohodu o vine a treste. Dôvodom bolo, že sa nepriznal k spáchaniu skutku a neuznal si vinu, čím nesplnil zákonné podmienky na konanie o dohode o vine a treste. Generálna prokuratúra vrátila spis Krajskej prokuratúre v Bratislave.

18. júla 2017 – Prokurátor podal obžalobu na bývalého poslanca Národnej rady SR Daniela Lipšica v prípade dopravnej nehody.

19. septembra 2017 – Okresný súd Bratislava III uznal obvineného JUDr. Daniela Lipšica vinným z prečinu usmrtenia a odsúdil ho na trest odňatia slobody v trvaní tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov a uložil mu probačný dohľad nad jeho správaním v skúšobnej dobe. Obvinenému súd taktiež uložil trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá všetkého druhu na dobu šesť rokov. Lipšicovi súd uložil ako súčasť probačného a mediačného dohľadu povinnosť podrobiť sa v súčinnosti s probačným a mediačným úradníkom výchovnému programu zameranému na bezpečnosť v cestnej doprave a predchádzanie dopravným nehodám. Súd obvineného zaviazal k náhrade škody voči poškodeným, pričom mu prikázal nahradiť počas skúšobnej doby poškodeným priznanú škodu.

01 - Modified: 2024-01-13 13:14:02 - Feat.: - Title: Lipšic zahladzuje niektoré kauzy bývalej koalície. Je v konflikte záujmov, tvrdí Michelko z SNS 02 - Modified: 2023-12-04 18:21:26 - Feat.: - Title: Lipšic: Nechcú vymeniť mňa, na to by im stačila rýchla zmena zákona o mojom odvolaní 03 - Modified: 2022-12-07 18:16:57 - Feat.: - Title: Lipšic obvinil SIS z brzdenia vyšetrovaní, SIS to odmieta a žiada dôkazy 04 - Modified: 2021-03-30 15:28:48 - Feat.: - Title: Lipšic: Sátorovci boli najbrutálnejší gang a počet ich obetí môže byť sto 05 - Modified: 2021-02-11 13:14:08 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor Lipšic by mal zložiť sľub 15. februára
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 08:43