Branislav Bačík (predseda predstavenstva MH Manažment) Z verejnej funkcie: 61 055 eur ročneTASR/M. Baumann
StoryEditor

Zmluva s Bžánom je platná, odmietame akékoľvek špekulácie, reaguje na Žigu štátna firma

11.10.2017, 19:37
Autor:
TASRTASR
Minister hospodárstva Peter Žiga avizoval, že vyvodí aj personálne opatrenia, o ktorých bude verejne informovať v najbližších dňoch.

Zmluva s advokátom Radomírom Bžánom, ktorá viedla ku výhre v 700-miliónovej arbitráži, je jednoznačne platná.

Uviedla to Scarlett Filipovičová z firmy MH Manažment v reakcii na dnešné vyjadrenia ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) o tom, že zmluva s advokátom nemusí byť platná.

Výška odmeny nie je definitívna

Výšku odmeny pre advokáta šéf MH SR nepovažuje za definitívnu.

"My stále pracujeme s verziou a s právnym názorom, že táto zmluva vôbec nemusí byť platná, a to z toho dôvodu, že buď ako celok alebo jej časť nemusí byť platná, pretože nebola dôkladne alebo dobre zverejnená. Ideme pracovať s touto alternatívou, ja si nechám urobiť právny názor. Požiadal som ministerku spravodlivosti, aby sme v tejto veci úzko spolupracovali a hľadali možnosť, že pôjdeme aj takýmto právnym spôsobom," podčiarkol Žiga.

Zároveň avizoval, že vyvodí aj personálne opatrenia, o ktorých bude verejne informovať v najbližších dňoch.

Spoločnosť MH Manažment podľa Filipovičovej zásadne odmieta akékoľvek špekulácie o platnosti zmluvy s Advokátskou kanceláriou JUDr. Radomír Bžán, na základe ktorej daná kancelária vyhrala pre MH Manažment viedenskú arbitráž vo výške 700 miliónov eur.

Rozhodnúť môže iba súd

Zmluva bola podpísaná na základe riadneho verejného obstarávania a v súlade so zákonom aj zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.

Rovnaké zmluvy, ktoré vznikli rovnakým spôsobom, má MH Manažment podpísané aj s ďalšími dvoma kontrahovanými advokátskymi kanceláriami. Akékoľvek vyhlásenia o platnosti alebo neplatnosti danej zmluvy bez akýchkoľvek aj základných informácií o jej vzniku a podstate, sú preto podľa MH Manažment neprijateľné.

"O platnosti a neplatnosti zmluvy môže rozhodnúť iba súd. Nikto – stavovská organizácia, verejný činiteľ, právni experti ani komisie takúto kompetenciu nemajú," povedal predseda predstavenstva MH Manažment Branislav Bačík a dodal, že pokiaľ ide o špekulácie týkajúce sa príloh ku zmluve, o tých hovorí jednoznačne zákon o slobodnom prístupe k informáciám.

Žiga nie je úplne spokojný

Spoločnosť MH Manažment nemala podľa Filipovičovej nikdy problém ani so zverejnením daných príloh, čoho dôkazom je fakt, že prílohy MH Manažment na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám poskytla žiadateľom 22. júla 2016 a 13. septembra 2017.

Žiga dnes po rokovaní vládneho kabinetu uviedol v reakcii na v utorok (10.10.) oznámené zníženie odmeny pre advokáta Bžána, ktoré vyrokovali predstavitelia MH Manažmentu, že s vyrokovaným znížením odmeny za víťazstvo v arbitráži ohľadom Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) na 2,5 percenta nie je "úplne spokojný".

Filipovičová 10. októbra informovala, že predseda predstavenstva MH Manažment Bačík sa dohodol s advokátskou kanceláriou JUDr. Radomír Bžán, s.r.o., na znížení odmeny za víťazstvo v arbitráži ohľadom VEG na maximálnu výšku 2,5 percenta z pôvodných 11 percent.

01 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť 02 - Modified: 2024-02-15 11:19:21 - Feat.: - Title: Ženy sa neriadia premlčacou dobou. 70 percent obetí pri znásilnení zamrzne a nebráni sa, tvrdí advokát 03 - Modified: 2023-12-26 14:36:43 - Feat.: - Title: Pri prevode pozemku musíte byť obozretní. Ako na to? Pre HN radí odborník 04 - Modified: 2023-12-05 12:57:25 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala do funkcie nových sudcov. Ich rozhodnutia môžu zvýšiť dôveru v štát, tvrdí Čaputová 05 - Modified: 2023-11-20 10:32:54 - Feat.: - Title: Štát by mohol podporiť letecké spojenia, ročne by to stálo 1,2 milióna eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:32