StoryEditor

Matovič hovorí o dvojitom metri pri vyšetrovaní koaličných a opozičných politikov

09.10.2017, 14:55
Autor:
klkl
Opozičný poslanec Igor Matovič hovorí o dvojitom metri po rozhodnutí, že premiér Robert Fico nebude stíhaný za prezradenie daňového tajomstva.

Minulý týždeň vo štvrtok (5.10. 2017, pozn. red.) opozičný poslanec Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) zverejnil informácie, že ho prokuratúra obžalovala z ohovárania premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Konkrétne je Matovič obžalovaný za to, že v polovici augusta 2015 informoval verejnosť o tom, že premiér Fico spolu s manželkou Svetlanou majú účty v daňovom raji na Belize. Na týchto účtoch mali mať Ficovci podľa Matoviča cez 700 miliónov eur.

Dvojitý meter

V obdobnom prípade, kedy zase premiér Fico mal vyzradiť Matovičove daňové tajomstvo však prokuratúra rozhodla opačne a stíhanie premiéra za porušenie Matovičovho daňového tajomstva bolo prerušené. Informoval o tom dnes Matovič spolu s jeho právnym zástupcom, bývalým poslancom, Danielom Lipšicom. 

Ako uviedol Lipšic, v oba prípady sú v princípe rovnaké a mal by byť na ne uplatňovaný rovnaký postup. Pripomenul aj prípady z minulosti, kedy mali orgány činné v trestnom konaní postupovať rozdielne v prípadoch opozičných a koaličných politikov. "Nehovorím to rád ani ako advokát ale taký dvojaký meter v principiálne nerozlíšiteľných veciach sa na slovensku ešte nevyskytol," vyhlásil Lipšic.

Politické rozhodnutia

"Je veľmi skľučujúce ak máme stav, dokumentovaný týmito rozhodnutiami, kedy predstavitelia opozície musia dodržiavať pravidlá grécko-rímskeho zápasenia ale predstavitelia vládnej koalície môžu zápasiť volným štýlom. To je v právnom štáte nepredstaviteľné," vyhlásil rozhorčene Lipšic.

Lipšic ďalej uviedol, že je úplne v poriadku, pokiaľ sa orgány činné v trestnom konaní rozhodnú uprednostniť slobodu prejavu pred spáchaním trestného činu.  "Ak sa orgány rozhodnú dávať prioritu slobode prejavu, tak sa tak musia rozhodnúť v každom prípade a nie podľa politických preferencií. žiaľ ukazuje sa, že práve to je hlavný motív niektorých rozhodnutí polície a prokuratúry." 

 

Rovnaké prípady

Ako uviedol Lipšic, Fico naplnil formálne znaky trestného činu odhalenia daňového tajomstva, ale keďže sa jedná o tému verejného záujmu a sloboda prejavu musí byť v politike široká, tak nebol naplnený materiálny znak trestného činu a tak bolo trestné konanie prerušené. 

V Matovičovom prípade však malo byť spáchanie trestného činu ohovárania postavené nad slobodu prejavu.

"Bol by som v Ilave"

"Ako by som vyzeral dnes, keby som pred rokom a pol, tri týždne pred voľbami, mával na tlačovke s daňovým tajomstvom Roberta Fica? asi by som hnil niekde v Ilave," položil si rečnícku otázku Matovič s tým, že keby on spáchal podobný čin ako Fico, tak by bol už dávno spravodlivo odsúdený.

Ako ďalej uviedol Matovič, tento prípad, kedy bolo konanie voči Ficovi zastavené nie je ojedinelý a je skôr len opakovaním histórie. "Porušenie bankového tajomstva v prípade Rybaniča a porušenie daňového tajomstva Ficom je to porušenie toho istého paragrafu, v prípade Rybaniča rýchly zásah, 16 hodín v cele. V prípade Fica rok a pol hľadania spôsobu ako sa toho zbaviť," povedal ďalej Matovič.

Matovič na záver uviedol, že proti rozhodnutiu prerušiť stíhanie podajú sťažnosť.

01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 03 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:39