Minister hospodárstva Peter ŽigaTASR/Dano Veselský
StoryEditor

Bude Žiga čeliť odvolávaniu? Opozícia sa ešte nedohodla

06.10.2017, 11:50
Autor:
TASRTASR
Predstavitelia OĽaNO už pred časom oznámili, že začínajú zbierať potrebných 30 podpisov na iniciovanie mimoriadneho zasadnutia NR SR s cieľom vysloviť Žigovi nedôveru.

Opozičné strany zatiaľ nemajú dohodu na tom, že skutočne pristúpia k odvolávaniu ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) za kauzu mnohomiliónovej odmeny pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal líder SaS Richard Sulík.

Predstavitelia OĽaNO už pred časom oznámili, že začínajú zbierať potrebných 30 podpisov na iniciovanie mimoriadneho zasadnutia NR SR s cieľom vysloviť Žigovi nedôveru.

​Obyčajní dostatočný počet poslancov nemajú, preto potrebujú podporu aj ďalších opozičných strán. Podľa Sulíka však ešte nie je dohoda na forme tejto mimoriadnej schôdze.

"Diskutujeme ešte o inom spôsobe, a to je zvolať mimoriadnu schôdzu na tému 64 miliónov pre advokáta Bžána za tri mesiace roboty. Ale neberte to ako hotovú vec. Debatujeme o tom, máme na stole tieto dve alternatívy. Osobne som v kontakte s predsedom poslaneckého klubu OĽaNO Richardom Vašečkom a myslím si, že do jedného týždňa budeme presne vedieť povedať, čo chceme robiť," uviedol Sulík.

Ak by témou schôdze bola diskusia o odmene pre Bžána, v tom prípade by sa musel schvaľovať jej program, na čo sú potrebné aj hlasy koalície. Ak by opozícia pristúpila priamo k odvolávaniu Žigu, v tom prípade by sa program zasadnutia neschvaľoval a plénum by muselo rokovať.

Advokátska kancelária Radomíra Bžána zastupovala štát v súdnom spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG).

Slovenskej republike hrozilo, že bude musieť zaplatiť 700 miliónov eur. Bžán však spor vyhral, za čo má podľa opozície na základe uzatvorenej zmluvy nárok na odmenu vo výške 64 miliónov eur.

Žiga už vyzval vedenie MH Manažmentu, ktoré kontrakt so Bžánom podpísalo, aby rokovalo s právnickou kanceláriou o znížení odmeny. Minister zároveň povedal, že sa necíti byť zodpovedný za túto zmluvu.

Samotný šéf MH Manažmentu Branislav Bačík uviedol, že sa žiadne miliónové odmeny advokátskej kancelárii Radomíra Bžána vyplácať nebudú a už vôbec nie desiatky miliónov eur, ako to prezentujú denníky. "Nikdy sme to netvrdili, nikomu sme to nepovedali," spresnil Bačík.

01 - Modified: 2024-03-28 10:22:09 - Feat.: - Title: Rozruch okolo Sliača znovu vyvolal exšéf SaS Richard Sulík 02 - Modified: 2024-02-15 11:19:21 - Feat.: - Title: Ženy sa neriadia premlčacou dobou. 70 percent obetí pri znásilnení zamrzne a nebráni sa, tvrdí advokát 03 - Modified: 2024-02-10 23:00:18 - Feat.: - Title: Prerod skvostu na strednom Slovensku sa zasekol. Zástupcovia Sasky a Hlasu sa sporia, kde je 30 miliónov eur 04 - Modified: 2024-01-24 11:33:54 - Feat.: - Title: Ani po vyše roku nie je posun v rokovaniach o Poliklinike Tehelná. V hre je viacero variantov 05 - Modified: 2023-12-26 14:36:43 - Feat.: - Title: Pri prevode pozemku musíte byť obozretní. Ako na to? Pre HN radí odborník
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:51