StoryEditor

Peniaze pôjdu do oblastí, ktoré ich neefektívne míňajú, hovoria o rozpočte Mihál s Beblavým

05.10.2017, 11:16
Opoziční poslanci na tlačovej konferencii reagovali na návrh rozpočtu.

Opoziční poslanci Miroslav Beblavý a Jozef Mihál, ktorí zakladajú stranu Spolu - občianska demokracia dnes reagovali na návrh štátneho rozpočtu na rok 2018.

Podľa Beblavého rozpočet "ukazuje mnohé veci, ktoré vláda ukazovať nechce a nerieši kľúčové problémy Slovenska."

Zamestnanci zaplatia viac

Ako ďalej Beblavý uviedol, základný problém rozpočtu je v tom, že vláda dlhodobo tlačila z podnikateľov najviac peňazí ako mohla a teraz "narazila kosa na kameň." Príjem od právnických osôb podľa Beblavého klesne o 20 percent, čo predstavuje 800 miliónov eur.

To spôsobí, že sa zvýši daňové zaťaženie zamestnancov. "To je absolútne nesprávna politika, pri tomto hospodárskom raste je kľúčové, aby vláda pomohla ľuďom," uviedol Beblavý.

Neefektívne míňanie

Ďalším problém je podľa opozičného poslanca neefektívne míňanie. Prudko sa zvýšia výdavky na zdravotníctvo, v ktorom ale podľa Beblavého nie je problém nedostatok peňazí, ale spôsob ich míňania. 

Na druhú stranu sa financovanie školstva, ktoré peniaze potrebuje, zvýši len o navýšenie platov učiteľov. Takto nastavený rozpočet podľa Beblavého nedokáže naštartovať potrebnú reformu.

Nízky rast životnej úrovne

Podľa Jozefa Mihála je veľkým problémom minimálny rast životnej úrovne. Ako uviedol poslanec, navýšenie miezd zhltne štát a vyššie príjmy tak nezostanú ľuďom. Takáto politika je podľa Mihála "škodlivá".

Vládny Most-Híd mal podľa opozičného poslanca tlačiť na zvýšenie nezdaniteľného minima, čo sa ale nestalo a Most-Híd sa uspokojil s ústupkami voči dôchodcom.

Sociálne veci nemyslia na mladých

Opoziční poslanci privítali krok, navýšiť rozpočet na zariadenia sociálnych služieb vrámci Ministerstva sociálnych vecí a rodiny. Chybou však je, že celý tento zvýšený rozpočet myslí len na starších a nie na rozvoj detských jaslí, ktoré stále zostávajú odkázané na eurofondy.

Mihál kritizoval aj zníženie rozpočtu na prídavky na deti, ktoré vláda odôvodňuje tým, že sa na Slovensku rodí menej detí. Ako uviedol poslanec, toto indikuje to, že politika vlády voči rodinám je neúspešná a zlá.

Rast spotreby domácností je pomalý

Zlé nastavenie rozpočtu podľa Beblavého dokazuje aj fakt, že podľa údajov, ktoré nedávno zverejnila NBS rastie spotreba domácností na Slovensku od roku 2013 najpomalšie zo všetkých krajín V4. 

Podľa Beblavého je to preto, že "tam, kde je naša budúcnosť, na tom sa šetrí a peniaze sa nalievajú do oblastí, ktoré ich preukázateľne míňajú, bez toho, aby vedeli zlepšiť život ľudí." 

01 - Modified: 2023-12-13 08:37:07 - Feat.: - Title: Mihál radí mladým: Zachráňte sa a plaťte len minimálne odvody. Fico má sladké reči, toto je holá pravda 02 - Modified: 2023-12-07 14:26:48 - Feat.: - Title: Mihál v HNtelevízii kritizuje prístup vlády: Máme slušnú výšku dôchodkov, penzisti nie sú najohrozenejší 03 - Modified: 2023-11-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Šokujúce prvé kroky ministra Tomáša 04 - Modified: 2023-11-09 13:24:58 - Feat.: - Title: Jozef Mihál sa stal europoslancom 05 - Modified: 2023-07-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Dohodnú sa odbory a zamestnávatelia na novej minimálnej mzde?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:07