TASR/Andrej Galica
StoryEditor

Politológ Koziak: Rozpútala sa skutočná vojna medzi Kiskom a Ficom, toto je len začiatok

02.10.2017, 00:00
Zatiaľ podľa Koziaka v konflikte Kisku s Ficom ťahá za kratší koniec prezident.

Kým donedávna išlo skôr o studenú vojnu, trenice medzi prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom teraz prerástli do skutočného konfliktu. Pre HNonline to tvrdí politológ Tomáš Koziak.

Reaguje tak na posledný vývoj ohľadne daňovej kauzy prezidenta. Včera totiž vyplávalo na povrch, že Fico o Kiskových problémoch s daňami vedel skôr, ako bol prípad medializovaný. Fico dokonca Kisku označil za daňového podvodníka. Premiér vyhlásil, že informácie mal od samotného Kisku, nie z utajovaných dokumentov. Prezident sa k tomu vyjadril, že už nepochybuje, že v tomto prípade ide o zneužívanie štátnej moci.

Pozrite si aj brífing premiéra Fica, na ktorom hovoril o daňových problémoch prezidenta Kisku:

​​Podľa Koziaka je ťažké predpovedať, kto môže nakoniec z tohto konfliktu vyťažiť viac. "Zatiaľ sa zdá, že Kiska ťahá za kratší koniec," tvrdí. Pripisuje to tomu, že prezident nemá k dispozícii také možnosti a nástroje, ako má Fico.

​V prospech Kisku môže hrať, že jeho sympatizanti Ficovi neveria, myslí si Koziak. "Je to v tom, že tu chýba alternatívna morálna autorita za Kisku, nie je zaňho náhrada," vysvetľuje. Koziak predpokladá, že Kiskovými preferenciami kauza príliš nezamáva: "Mnohí jeho sympatizanti si povedia, že sú to Ficove špinavé hry."

Na situáciu na Slovensku to však podľa neho môže mať negatívny vplyv. "Konfrontácia prezidenta s premiérom ešte viac rozdelí spoločnosť," vyhlásil Koziak s tým, že zrejme poškodí aj jej aktérov, teda Fica a Kisku.

Za samotným konfliktom môžu byť podľa politológa dva faktory. "V poslednej dobe sa toho veľa zlého nakopilo vo vládnej koalícii, môže ísť teda o prekrytie káuz vlády," tvrdí Koziak. "Bol by to učebnicový príklad toho, ako sa zbaviť vlastných problémov," dodáva.

Zároveň však už môže ísť aj o vstup do prezidentskej kampane. Koziak vyhlásil, že dnes by voľby Kiska "určite" vyhral. Preto Fico, ktorý sa podľa neho zatiaľ javí ako jediný možný kandidát Smeru do prezidentských volieb, "má čo robiť, ak chce znižovať dôveryhodnosť a preferencie Kisku."

S blížiacim sa termínom prezidentských volieb budú podľa neho spory naberať na obrátkach. "Pre mňa je toto len začiatok," konštatuje o konflikte Kiska verzus Fico na záver Koziak.  

01 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 12:37