Predseda správnej rady Zväzu ambulantných poskytovateľov Marián KollárTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Lekári sa s Dôverou stále nedohodli. Dvetisíc z nich zrejme nebude mať s poisťovňou zmluvu

29.09.2017, 10:28
Ak sa s poisťovňou nedohodnú začiatkom budúceho týždňa, lekári hrozia podnetom na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Približne dvetisíc lekárov pravdepodobne nebude mať od októbra uzatvorenú zmluvu so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal Marián Kollár, predseda správnej rady zväzu, ktorý ich združuje.

Podľa legislatívy by takáto situácia mala znamenať, že jej poistenci by si vyšetrenia platili z vlastného vrecka, lekári však ubezpečili, že prvý týždeň to pacienti nijako nepocítia.

Podnet na úrad
Zväz tiež uviedol, že ak sa nedohodnú do utorka, dajú podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ako uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, jeho úlohou je okrem iného posudzovať, či má poisťovňa zazmluvnenú minimálnu sieť lekárov. A ak ju mať nebude, porušovala by tak ustanovenia zákona.

„Ak zdravotná poisťovňa závažným spôsobom alebo opakovane porušuje tento zákon alebo iné všeobecne záväzné právne predpisy, Úrad jej zruší povolenie,“ povedala Eliášová. Poslednú ponuku od poisťovne lekári dostali len včera.

„Ich návrh neschvaľujeme, zdá sa nám to málo,“ povedal Kollár s tým, že o tom diskutovali ešte včera vo večerných hodinách. Sú však pripravení sadnúť si s predstaviteľmi Dôvery opäť za rokovací stôl.

A podobný zámer má aj poisťovňa, tesne pred tlačovkou lekárov im poslala žiadosť o stretnutie. Kollár však neverí, že sa ešte dnes dohodnú. „Museli by prísť so zásadnou zmenou a ponukou,“ povedal. 

Sporné kritériá
Lekárom sa nepáči najmä päť podmienok, ktorými chce navýšenie platieb podmieniť. Ide napríklad o objednanie poistencov Dôvery na konkrétny čas, vyšetrenie u špecialistu do troch týždňov či zníženie predpisovania liekov pri určitých diagnózach. Na takýchto podmienkach sa už dohodli s Asociáciou súkromných lekárov a združením Zdravita.

Podľa Kollára však môžu mať niektoré z opatrení negatívny dopad na pacienta. „Chcú od nás, aby sme menej vyšetrovali a predpisovali menej liekov,“ uviedol. Poisťovňa však hovorí o kvalite a že viac peňazí musí znamenať zlepšenie zdravotnej starostlivosti.

Viac peňazí pritom chcú lekári od všetkých troch poisťovní. So štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou zväz uzavrel rokovania minulý piatok a prisľúbené majú takmer percentné navýšenie tento a osempercentné zvýšenie platieb budúci rok. Kollár sa preto pýta, prečo im poisťovňa, ktorá vytvára zisk nevie ponúknuť rovnaké podmienky ako tá v Ozdravnom pláne kvôli strate.

01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 05 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:37