StoryEditor

Výučba cez konverzáciu bude efektívnejšia

28.09.2017, 00:00
O vyučovaní slovenčiny na školách národnostných menšín hovorí splnomocnenec vlády Ábel Ravasz.

Prečo je podľa vás výučba slovenčiny pre deti s iným materinským jazykom nesprávna?
Ráta s tým, že keď detičky z národnostnej menšiny nastúpia do školy, tak vedia po slovensky, ako by to bol ich materinský jazyk. Pritom tá metodika sa sústreďuje na skloňovanie, formalizáciu nejakých znalostí. Pritom dosť veľká časť týchto detí slovenčinu neovláda od začiatku, a teda v tom, kde by potrebovali najviac pomoci, čo je konverzačná slovenčina, tam nemajú veľké úspechy. Konverzácia je len nejako v pozadí. Už dlhšie hovoríme o tom, že by sme to mali zmeniť. Inšpiruje nás aj to, že pri cudzích jazykoch, ktoré sa vyučujú na základných školách, napríklad angličtine, je dôraz na konverzáciu. Myslíme si, že keď metódy výučby cudzích jazykov sú efektívnejšie, treba tomu prispôsobiť výučbu slovenčiny.

Slovenčina by sa teda mala učiť, ako sa dnes deti učia napríklad angličtinu?
Áno, napríklad tak, ako sme naučení na spôsob výučby cudzieho jazyka. Metodika by sa mala prispôsobiť znalostiam detí. Aby sa jednoducho, lepšie naučili po slovensky. Túto prioritu sme dostali aj do vládneho programu. Ministerstvo školstva pod vedením štátneho tajomníka Petra Krajňáka už začalo pracovať na pilotnom projekte. V troch školách to už skúšajú a všetko koordinuje Metodicko-pedagogické centrum Komárno. Časom by sme to chceli rozšíriť na celé Slovensko.

Takto by sa mali slovenčinu učiť všetky národnostné menšiny?
Presne tak, ale treba povedať, že kým škôl s vyučovacím jazykom maďarským máme na Slovensku niekoľko stoviek na rôznych úrovniach, tých ostatných je málo, ak, samozrejme, nerátame bilingválne školy. Pre každú menšinu by to bolo správne riešenie.

Ako projekt funguje na vybraných školách?
Pilotný projekt bol odštartovaný nástupom tejto vlády. To znamená, že sme ešte na začiatku. Vypracúva sa pilotná metodika a priamo v školách pracujú na tom, aby to vylepšili. Metodiku tieto školy zdieľajú a spolu komunikujú a vymieňajú si skúsenosti. Čakáme na správu tohto pilotného projektu, ktorá by mala byť hotová do konca tohto volebného obdobia. Až potom môžeme uskutočniť ďalšie kroky.

01 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 02 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:04