StoryEditor

Poliačik: Kisku sme požiadali o vysvetlenie. Musí preukázať, že neporušil ústavný zákon

27.09.2017, 14:00
Autor:
TASRTASR
Poslanci sa dnes na parlamentnom výbore zaoberali spoločnosťou prezidenta Andreja Kisku KTAG.

Prezident SR Andrej Kiska má povedať parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, či existuje pohľadávka medzi ním a firmou Kiska Travel Agency (KTAG), a ak áno, prečo ju neuviedol v majetkovom priznaní.

Ak totiž taká pohľadávka existovala počas jeho výkonu funkcie prezidenta SR a on ju nepriznal, porušil tým ústavný zákon o konflikte záujmov. Vysvetľovať má v konaní, ktoré dnes odobril výbor na svojom mimoriadnom rokovaní.

Konanie spustil podnet od neúspešného prezidentského kandidáta Jozefa Behýľa. Výbor rokoval mimoriadne na žiadosť koaličných poslancov.

Žiadame od pána prezidenta odpoveď na otázku, či existuje nejaká pohľadávka medzi ním a firmou KTAG. A za predpokladu, že by takáto pohľadávka existovala, tak na základe žiadosti koaličných poslancov sa budeme pýtať na detaily tejto pohľadávky. Ak neexistuje, nebudeme mať odpovede,“ povedal predseda výboru Martin Poliačik (SaS).

Dodal, že pohľadávka je súčasťou majetku.

Keď sa stanete verejným funkcionárom a nejaká firma vám visí dva milióny, tak je dobré, aby to verejnosť vedela. A ak by takéto niečo existovalo a nebolo uvedené v majetkovom priznaní, tak je to porušenie ústavného zákona,“ vysvetlil Poliačik.

Na základe podnetu voči Kiskovi sa rieši možné nepriznanie pohľadávky či prijatie daru počas trvania verejnej funkcie. Poliačik očakáva, že Kiska urobí všetko preto, aby boli podozrenia z podnetu vyvrátené.

Výbor rokoval dnes mimoriadne, iniciovali to koaliční poslanci. Podľa opozície politikárčia, čo oni odmietli.

Podnet aj konanie je politicky absurdné a vecne nezmyselné,“ vyhlásil Ondrej Dostál z klubu SaS. Je podľa neho nemiestne až smiešne, že preveriť Kisku chcú poslanci, ktorí "kryjú ministra vnútra Roberta Kaliňáka obchodujúceho s daňovým podvodníkom Ladislavom Bašternákom, premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD), ktorý býva v Bašternákovom byte".

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:15