Minister obrany Peter GajdošTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Slováci strácajú záujem o armádu. Hrozí, nedostatok ľudí

27.09.2017, 13:23
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo obrany má čoraz väčší problém získať kvalitných a kvalifikovaných mladých ľudí na pozície profesionálnych vojakov.

Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) poukazuje na klesajúci záujem mladých ľudí o vstup do armády, klesajúcu kvalitu záujemcov o štátnu službu profesionálneho vojaka a záujemcov o štúdium na akadémii ozbrojených síl, klesajúcu mieru naplnenosti funkcií profesionálnych vojakov a zvyšujúcu sa odchodovosť profesionálnych vojakov do zálohy. Vyplýva to z materiálu, ktorý dnes schválila vláda.

Záujem klesá

"Musím konštatovať, že od roku 2012 poklesol záujem o vstup do ozbrojených síl až o 32 percent, ale ešte zarážajúcejšie je, že aj z toho množstva, ktoré sa prihlási, až 57 percent nevyhovie tým náročným podmienkam z hľadiska psychologickej a fyzickej kondície," konštatoval po zasadnutí vlády Gajdoš.

Minister informoval, že spracoval dlhodobý plán do roku 2030 a po jeho schválení má pripravený akčný plán realizácie vo forme strednodobých plánov.

"Som presvedčený, že modernizácia ozbrojených síl musí ísť ruka v ruke so zabezpečením a vzdelaním personálu," zdôraznil. Podľa Gajdoša až analýza ukáže, či sa bude situácia riešiť zvýšením platov. "Teraz vám neviem povedať, lebo neviem, koľko budem mať na to zdrojov a o koľko to môžem zvýšiť," dodal.

Kým napríklad v roku 2012 sa na funkciu vojak druhého stupňa hlásilo 2417 záujemcov, v minulom roku to bolo len 1637, čo predstavuje pokles o 32,2 percenta.

Klesá pritom aj počet záujemcov, ktorí sú schopní splniť podmienky na službu v ozbrojených silách. "V prvom polroku tohto roka bol zaznamenaný v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2016 ďalší 18-percentný pokles podaných žiadostí o vstup do ozbrojených síl," konštatuje sa v materiáli.

Menšie platy

Podľa rezortu obrany je hlavným dôvodom pokračujúci pokles atraktivity vojenského povolania a konkurencieschopnosti ministerstva obrany ako zamestnávateľa na trhu práce, zvyšujúce sa požiadavky na výkon vojenského povolania a taktiež postupne sa zväčšujúci rozdiel medzi výškou finančného ohodnotenia profesionálnych vojakov v rezorte obrany a rastom miezd v civilnom sektore.

"Pokračujúce zaostávanie úrovne odmeňovania profesionálnych vojakov za úrovňou odmeňovania v civilnom sektore spôsobuje, že atraktivita vojenského povolania a konkurencieschopnosť ministerstva obrany na trhu práce v posledných rokoch klesá," uvádza ministerstvo.

S tým podľa rezortu veľmi úzko súvisia čoraz väčšie problémy so získavaním a udržaním kvalitných, zdravotne, fyzicky a psychicky zdatných jednotlivcov s požadovaným vzdelaním, predpokladmi a schopnosťami, resp. už získanými skúsenosťami a spôsobilosťami.

Hrozí nedostatok veliacich dôstojníkov

Ministerstvo upozorňuje, že ak nebudú prijaté adekvátne opatrenia, existuje reálny predpoklad ďalšieho prehlbovania negatívnych trendov, čo negatívne ovplyvní činnosť a plnenie úloh ozbrojených síl. 

Rezort obrany taktiež upozorňuje na vysokú, aktuálne viac než 24-percentnú personálnu nenaplnenosť tabuľkových funkcií profesionálnych vojakov, ktorá sa najvýraznejšie prejavuje v hodnostnom zbore dôstojníkov.

V súčasnosti už negatívne ovplyvňuje operačnú pripravenosť ozbrojených síl a v prípade povolania vojakov v zálohe na výkon mimoriadnej služby, resp. mobilizácie vytvára riziko nedostatku veliacich dôstojníkov.

01 - Modified: 2022-05-06 14:22:19 - Feat.: - Title: Sibír zovrela ďalšia vlna požiarov. Nemá kto hasiť, armáda je na Ukrajine 02 - Modified: 2022-04-12 10:26:24 - Feat.: - Title: Na Slovensko by mohlo prísť ďalších takmer tisíc vojakov NATO. Budú z Česka, Nemecka aj USA 03 - Modified: 2022-04-06 09:13:40 - Feat.: - Title: Rusko zmrzačilo armádu na generácie dopredu. Prišlo o elitné sily, tvrdí vojenský analytik 04 - Modified: 2022-04-05 20:09:57 - Feat.: - Title: Experti sa zhodli: Európe chýba spoločná armáda. Putin to brutálne zneužíva 05 - Modified: 2022-03-30 08:41:18 - Feat.: - Title: Nová legionárska jednotka na Ukrajine. Hlásia sa do nej zajatci a bojovníci proti Putinovmu režimu, tvrdí Kyjev
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:38