StoryEditor

STV verzus Štúdio Beta: Hrozba sa stáva reálnou

19.05.2005, 00:00
Zmluvy medzi STV a Štúdiom Beta sú platné, verejnoprávna televízia ich mala plniť. Taký je predbežný verdikt Okresného súdu Bratislava IV v spore medzi televíziou a Štúdiom Beta o 790 miliónov Sk. O konkrétnej sume, ktorú by mala STV zaplatiť za údajné porušenie zmlúv, zatiaľ sudkyňa nerozhodla.

Právoplatnosť čiastkového rozhodnutia totiž musí potvrdiť krajský súd, keďže STV sa odvolá. "Využijeme možnosť opravného prostriedku - podať do tridsiatich dní od doručenia rozsudku odvolanie," potvrdil člen manažmentu STV Branislav Zahradník. Ak krajský súd uzná verdikt za právoplatný, prvostupňový súd bude rozhodovať len o výške náhrady škody. Pripomeňme, že po započítaní penále sa môže táto suma vyšplhať aj na jednu miliardu.

Nezvyčajné riešenie
Verejnoprávna STV takýto vývoj očakávala, podľa Zahradníka však nie je spokojná: "Nie všetky argumenty a navrhované dôkazy boli relevantne zohľadnené." Spor pritom považuje za beh na dlhú trať, ktorý sa skončí na Najvyššom súde SR. "Prehrali sme jednu bitku, nie celý boj." Naopak, právny zástupca Štúdia Beta Ľubomír Schweighofer vyjadril s čiastkovým rozhodnutím spokojnosť, hoci sa s touto zákonnou možnosťou často nestretáva. "Súd však musel v tejto otázke rozhodnúť, nakoľko právny zástupca STV podal návrh na vydanie čiastkového rozhodnutia."

Dohoda (ne)možná
Štúdio Beta je prístupné aj mimosúdnej dohode. Schweighofer ju zatiaľ nechcel konkretizovať. Pre STV je však toto riešenie neakceptovateľné. O opätovnom návrhu zamedziť STV nakladať s majetkom vzhľadom na plánovaný odpredaj vrátane výškovej budovy a pozemkov právny zástupca žalobcu neuvažuje. "Celý proces by sa iba predlžoval." V prípade prehry získa pohľadávku nový majiteľ štúdia - CI Holding. "Kúpili sme to vo februári s reálnou možnosťou súdny spor vyhrať," reagoval svojho času právnik spoločnosti Milan Čerešňa.

O čo ide?
Dvojicu zmlúv medzi STV a Štúdiom Beta na výrobu dvoch relácií uzavrel bývalý riaditeľ televízie Igor Kubiš v rokoch 1997 a 1998 na päť a osem rokov. Jeho nástupca Milan Materák jednu z nich jednostranne vypovedal. Štúdio Beta reagovalo žalobou na Okresný súd Bratislava IV, ktorý v auguste 2001 rozhodol o platnosti zmluvy. Bývalé vedenie STV sa proti rozsudku neodvolalo, odmietlo tiež ponuku na mimosúdne vyrovnanie. Zo strany Štúdia Beta nasledovala žaloba za náhradu obidvoch zmlúv v sume 407 miliónov Sk plus penále. Prvé pojednávanie v septembri 2004 sudkyňa odročila na november - žalobca zvýšil istinu o 381 miliónov Sk.

Najzávažnejšie súdne spory STV
Štúdio Beta -
790 miliónov Sk
Omega Plus - 100 miliónov Sk - STV prehrala a odvolala sa na krajský súd
MBM Felina
- 7,3 milióna Sk
ABRA CINEMA -
5 miliónov Sk
ERS Holding - 4,2 milióna Sk
Open Records - 40 miliónov Sk - STV prehrala a musela vyplatiť v minulom roku
Zdroj: STV

01 - Modified: 2003-01-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tendre v EÚ -- 238 02 - Modified: 2003-01-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: STV obvinenia NKÚ odmieta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:24