Podpredseda SNS Anton HrnkoTASR/M. Svítok
StoryEditor

Mal by si uvedomiť, kde je jeho miesto. Hrnko vyzval človeka z Mosta, aby zvážil demisiu

20.09.2017, 15:12
Podľa podpredsedu SNS to, čo urobil Róbert Ondrejcsák, je absolútne nesystémová vec a je aj v rozpore s fungovaním koalície.

Podpredseda SNS Anton Hrnko vyzval štátneho tajomníka Róberta Ondrejcsáka, aby vážil svoje slová. Ak sa mu nepáči, može podať demisiu.

Hrnko reagoval na fakt, že Ondrejcsák kritizoval ministra obrany (nominant SNS) kvôli tomu, že chce odložiť výmenu dosluhujúcich ruských stíhačiek MiG-29, čo je podľa štátneho tajomníka v rozpore so záujmami Slovenska.

Hrnko: Mal by si uvedomiť, kde je jeho miesto

"Pán Ondrejscák by si mal uvedomiť, aké je jeho miesto na ministerstve obrany a najmä to, že jeho zodpovednosť nie je vyzbrojovanie. Je to plne v kompetencii ministra obrany. Ak sa mu nepáči jeho zaradenie na ministerstve, nech podá demisiu, a potom môže kritizovať," povedal pre HN Hrnko, ktorý je aj predsedom branno-bezpečnostného výboru.

Dodal, že to čo Ondrejcsák spravil, je absolútne nesystémová vec a je aj v rozpore s fungovaním koalície. „Musí si uvedomiť, že takéto kroky nie sú to, čo by ho ctilo," doplnil Hrnko.

Jasný odkaz

Ondrejcsák poslal Hrnkovi jasný odkaz.

Sú veci a ľudia, ktorých sa oplatí komentovať a sú takí, ktorých nie. Toto je ten druhý prípad,“ povedal pre HN štátny tajomník. Hrnko konštatuje, že Slovensko má vlastné aj spojenecké priority a nie je ňou letectvo. Podľa podpredsedu národniarov v prípade akéhokoľvek bojového nasadenia sú naše stíhačky nepodstatné.

"To, či máme ruské alebo japonské stíhačky na kvalite našich ozbrojených síl nič nemení. Životnosť týchto strojov je plánovaná do roku 2029 a pri určitých opatreniach až do roku 2035. Viem, že pán Ondrejcsák sa vyhlásil za odborníka, ale je to rusofobizmus, a to nie je zámer tejto vlády. Táto vláda chce mať vyrovnané vzťahy na všetky strany," hovorí Hrnko.

Pre mňa je to odborný problém alebo odborná otázka a otázka smerovania Slovenska, pre mňa to nie je politický problém ani nebol,“ odpovedal na otázku, či v prípade odkladu rozhodnutia o nákupe nových stíhacích lietadiel ide o možnú koaličnú krízu.Ondrejcsák sa s Gajdošom stretol a rokovali o tomto probléme.

"Tie naše rozhovory by som nerád komentoval a k tomu sa nechcem jednoducho vyjadriť. Nebudem komentovať osobné rozhovory,“ uviedol.

Ja s pánom Ondrejcsákom pravidelne na serióznej úrovni diskutujem a komunikujem. Ja som s ním určite seriózne komunikoval a komunikovať aj budem. Je to môj štátny tajomník z koalície," reagoval minister obrany Gajdoš.

„Žiadna nová koaličná kríza sa nečrtá“

Minister obrany Gajdoš okrem iného tvrdí, že zdroje sú obmedzené a modernizáciu si okrem letectva vyžadujú aj pozemné sily.

Bez zdrojov to samozrejme nejde a ja vychádzam z dlhodobého plánu, ktorý sme schválili, ktorý zase vychádza z toho politického vyhlásenia, ktoré prijal parlament, že do roku 2020 bude k dispozícii 1,5 percenta HDP na obranu. Čiže na základe toho sa rieši modernizácia v dlhodobom pláne,“ zareagoval Ondrejcsák.

Minister Gajdoš dnes na brífingu okrem iného informoval, že „žiadna nová koaličná kríza sa nečrtá“. Dodal, že všetko je o peniazoch a Slovensko potrebuje modernizovať aj pozemné sily, ktoré sú základom ozbrojených síl. Zároveň uviedol, že nikto nepočíta s tým, že Slovensko nakúpi nové stíhacie lietadlá z Ruska.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 05 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:25