StoryEditor

Nádejní župani: Zvládneme aj viaceré funkcie

Viacerí poslanci NR SR, ktorí v nadchádzajúcich regionálnych voľbách kandidujú na funkcie županov sa v prípade svojho zvolenia neplánujú vzdať poslaneckého mandátu. Zhodne tvrdia -- ako poslanci parlamentu dokážeme pre náš región urobiť viac. Expert na verejnú správu Jaroslav Pilát ale upozorňuje: Oba takto významné posty nie je možné plnohodnotne zvládať súčasne. "Ak to majú robiť poriadne, nemôžu pripravovať celonárodnú legislatívu a zároveň sa naplno venovať svojmu regiónu, sledovať prácu zastupiteľstva a zvládať svoj úrad."

Viac funkcií znamená viac možností pomôcť regiónom. Aj takto vysvetľujú niektorí poslanci NR SR, ktorí v regionálnych voľbách kandidujú za županov, prečo sa v prípade zvolenia nechcú vzdať mandátu v parlamente. Práve tu vidia možnosti pre efektívny lobing v prospech svojich samosprávnych celkov. Expert na verejnú správu Jaroslav Pilát však upozorňuje: Oba takto významné posty nie je možné plnohodnotne zvládať súčasne. "Ak to majú robiť poriadne, nemôžu pripravovať celonárodnú legislatívu a zároveň sa naplno venovať svojmu regiónu, sledovať prácu zastupiteľstva a zvládať svoj úrad."
Výhodné spojenie
Zákonodarcovia, ktorí plánujú zastávať funkciu šéfov VÚC, oponujú - všetko stihneme. "S dobrou organizáciou práce sa dajú zvládnuť obe funkcie," vyhlásil kandidát na župana v Banskobystrickom samosprávnom kraji a poslanec NR SR Viliam Soboňa (ĽS-HZDS, KSS, PSNS, ZSNS). Podľa neho je spojenie týchto funkcií v súčasnosti dokonca výhodné. "V čase, keď sa dolaďuje vzťah medzi samosprávou a štátom, prerozdeľujú sa kompetencie a pripravuje sa daňová reforma, bude veľmi užitočné pôsobiť ako predseda samosprávneho kraja a zároveň aj poslanec NR SR." Odlišný názor má poslanec Jozef Mikuš (SDKÚ), ktorý kandiduje na župana v rovnakom regióne. Je presvedčený, že obe funkcie sa dajú zvládať len veľmi ťažko. "Poslaneckého mandátu by som sa teraz síce asi nevzdal, no v ďalších voľbách by som v prípade môjho zvolenia za župana už nekandidoval." O výhode prepojenia oboch volených funkcií je presvedčený aj ďalší poslanec, kandidujúci na post šéfa VÚC v Trenčianskom kraji Miroslav Chovanec (Smer-SD, KDH, SNS, HZD, SF). "Nie som síce viazaný na obe funkcie, zo svojich vlastných skúseností však viem, že človek dokáže urobiť viac, keď má priame kontakty na ministrov či poslancov." Pilát takéto argumenty považuje za neopodstatnené. Tvrdí, že šéfovia VÚC dokážu za svoje záujmy efektívne lobovať napríklad prostredníctvom ZMOS a vzhľadom na ich postavenie majú otvorené dvere aj u členov vlády.
Pomoc z centrály
Na riešenie problému kumulácie viacerých funkcií majú kandidáti na županov ešte čas. Zatiaľ sa sústreďujú na prebiehajúcu predvolebnú kampaň. Stranícke centrály tvrdia: Uvedomujeme si, že dobrá kampaň môže rozhodnúť. Najčastejšou pomocou kandidátom sú návštevy straníckych lídrov v regiónoch. Finančné príspevky poskytli len niektoré strany, aj ich príspevky však pokryjú len minimálnu časť výdavkov na kampaň. Smer-SD napríklad vyčlenil na tieto voľby štyri milióny (500-tisíc na každý kraj), SMK o niečo menej - tri milióny korún. Inde dokonca nechali, aby sa o peniaze postarali samotné kraje a kandidáti. "Tieto voľby sú záležitosťou krajov - od výberu kandidátov až po zabezpečenie kampane z ekonomickej stránky," vysvetľuje člen predsedníctva KDH a poslanec NR SR Pavol Abrhan. Podobnú taktiku zvolila aj SDKÚ. Stranícka centrála svojich kandidátov podporuje najmä vysielaním predsedu Mikuláša Dzurindu, ale aj podpredsedov, na mítingy a volebné podujatia. "Pre kandidátov sme organizovali aj školenia a semináre, kde sme im vysvetľovali legislatívu a fungovanie VÚC, pripravovali sme ich aj v oblasti komunikácie a organizácie predvolebných kampaní," prezradil generálny sekretár SDKÚ Ivan Harman.

Ktorí poslanci NR SR kandidujú za županov:
Bratislavský kraj:
Ján Cuper (ĽS-HZDS)
Karol Ondriaš (KSS)
Trnavský kraj:
Tibor Mikuš (ĽS-HZDS)
Renáta Zmajkovičová (Smer-SD)
Nitriansky kraj:
Eva Antošová (HZD)
Trenčiansky kraj:
Jozef Hrdlička (KSS)
Miroslav Chovanec (Smer-SD)
Banskobystrický kraj:
Jozef Mikuš (SDKÚ)
Viliam Soboňa (ĽS-HZDS)
Milan Murgaš (Smer-SD)
Žilinský kraj:
Juraj Blanár (Smer-SD)
Prešovský kraj:
Ivan Hopta (Úsvit)
Košický kraj:
Viliam Novotný (SDKÚ)
Zdroj: HN

Známe osobnosti kandidujúce na poslancov regionálnych zastupiteľstiev:
Andrej Hryc - herec, podnikateľ
Dušan Galis - futbalový tréner
Alexander Rozin - podnikateľ, majiteľ Incheby
Ľudmila Farkašovská - rozhlasová moderátorka
Branislav Zahradník - člen manažmentu STV
Marek Ujlaky - futbalista
Milan Ftáčnik - bývalý minister školstva
Ladislav Snopko - bývalý minister kultúry
Zdroj: HN

01 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sprievodca na otvárajúcom sa trhu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:15