Minister obrany Peter GajdošTASR/M. Pakovič
StoryEditor

V koalícii sa rodí nový spor. Štátny tajomník kritizuje Dankovho ministra

19.09.2017, 13:43
Autor:
lmlmTASRTASR
Róbert Ondrejcsák tvrdí, že predlžovanie závislosti od Ruska nie je v súlade s proeurópskou a proatlantickou orientáciou Slovenska.

Po tom, čo sa len pred pár dňami podarila uhasiť koaličná kríza medzi Smerom a SNS, hrozí medzi vládnymi stranami ďalší spor.

Tentokrát medzi SNS a Mostom-Híd.

Štátny tajomník ministerstva obrany za Most Róbert Ondrejcsák kritizoval ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) za to, že váha odložiť výmenu dosluhujúcich ruských stíhačiek MiG-29, čo je podľa štátneho tajomníka v rozpore so záujmami Slovenska.

"Času na rozhodnutie sme už mali dosť"

Ondrejcsák tvrdí, že predlžovanie závislosti od Ruska nie je v súlade s proeurópskou a proatlantickou orientáciou Slovenska. „Času na rozhodnutie sme už mali dosť," hovorí štátny tajomník.

"Dôležité je, aby sme sa už konečne rozhodli, myslím, že čas na to bol dostatočný a to, že sa to odloží, znamená, že sa predĺži zmluva s Ruskom a ja sa s tým ako odborník neviem stotožniť," reagoval Ondrejcsák pre TASR.

On sám pritom nechce uprednostňovať ani stíhacie lietadlá F-16, ani gripeny. "Hovorím o tých dvoch lietadlách ako o potencionálnej náhrade migov. Závisí to od ceny aj technického vybavenia," doplnil.

Gajdoš chce rozhodnutie oddialiť

RTVS v pondelňajších televíznych správach informoval, že minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) chce odložiť rozhodnutie o nákupe nových stíhačiek na budúci rok a o odklad termínu oficiálne požiadal vládu.

Podľa televízie pôvodne sľúbil do konca septembra prísť s návrhom, aké stroje nahradia letku MiG-29. Minister chce prijať rozhodnutie po schválení plánu dlhodobého rozvoja ozbrojených síl na budúci rok.

S kritikou štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka, že odkladanie nákupu stíhačiek znamená predĺženie závislosti od Ruska a je v rozpore s európskou a proatlantickou orientáciou Slovenska, sa stotožňuje aj strana SaS. „Vyjadrujeme zásadný nesúhlas s vajataním ministra obrany Gajdoša v otázke vybudovania moderného nadzvukového letectva,“ uviedol tímlíder SaS pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť Galko.

"Problém ochrany slovenského vzdušného priestoru zastaralými a poruchovými ruskými Migmi je pritom dlhodobý problém. Je frustrujúce, že bývalý aktívny vojak a dnes minister obrany Gajdoš ani po dlhých rokoch nemá jasno v tom, že Migy majú byť nahradené stíhačkami západnej proveniencie, a nie donekonečna draho repasované ruským servisom.“

Reakcia ministerstva

Ministerstvo obrany reakcii uviedlo, že v zmysle dlhodobého plánu rozvoja ozbrojených síl počíta s dokončením modernizačných projektov vzdušných síl.

Prioritou je však jednoznačne modernizácia pozemného vojska, do ktorého sa desiatky rokov neinvestovalo napriek tomu, že je základom Ozbrojených síl SR. Zároveň sa ohradzuje voči kampani, ktorej cieľom je spochybniť rozhodnutie vedenia rezortu o spôsobe zabezpečenia ochrany vzdušného priestoru Slovenskej republiky. TASR informovala hovorkyňa MO SR Danka Capáková.

"Zdôrazňujeme, že pri modernizácii ministerstvo obrany neuprednostňuje ani v jednom z projektov žiadneho výrobcu, postupuje transparentne v zmysle platnej legislatívy a rozhodnutia vlády SR. Je nám ľúto, že mediálnu kampaň spustili práve vyjadrenia štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka (nominant Mosta–Híd) a už tradične "overené a zaručené" informácie "nezávislých" bezpečnostných analytikov, ktorí bez akejkoľvek zodpovednosti hodnotia procesy modernizácie ozbrojených síl," konštatuje ministerstvo vo svojom vyhlásení.

01 - Modified: 2024-04-03 11:55:21 - Feat.: - Title: Havária na východe si vyžiadala až osem zranených. Spôsobiť ju mal šofér, ktorý viezol štátneho tajomníka s rodinou 02 - Modified: 2023-12-14 17:55:46 - Feat.: - Title: Exsmerák Braňo Ondruš: Myslím si, že Fico urobil racionálne rozhodnutie, keď ma dal na nezvoliteľné miesto 03 - Modified: 2023-11-03 19:27:57 - Feat.: - Title: Nový štátny tajomník: viedol platobnú agentúru v čase jej korupčných afér, spájajú ho s nitrianskym oligarchom 04 - Modified: 2023-11-02 14:13:01 - Feat.: - Title: Vláda vymenovala ďalších nových štátnych tajomníkov 05 - Modified: 2023-10-11 09:51:02 - Feat.: - Title: A ty si čo robil na ministerstve tri roky?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:50