StoryEditor

Polícia reaguje na aktuálnu situáciu: Politici zneužívajú falošné písomnosti v politickom boji

13.09.2017, 18:02
Autor:
TASRTASR
Polícia v stanovisku zdôraznila, že v zmysle zákona o ochrane utajovaných skutočností nepotvrdzovala a nikdy nebude potvrdzovať autenticitu utajovaných písomností akéhokoľvek druhu.

V poslednom období sa objavilo viac falošných policajných písomností, ktoré politici zneužívajú v politickom boji.

Policajný zbor SR to uviedol v dnešnom písomnom stanovisku. Reagoval ním na utorňajšie (12.9.) vyjadrenia podpredsedníčky Národnej rady SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej o pravosti kriminálnej informácie, ktorá má hovoriť o údajnom zapletení predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) do korupcie.

Politický súboj

Polícia v stanovisku zdôraznila, že v zmysle zákona o ochrane utajovaných skutočností nepotvrdzovala a nikdy nebude potvrdzovať autenticitu utajovaných písomností akéhokoľvek druhu.

Naopak, chceme verejnosť informovať, že v poslednom období sa objavilo viac písomností, ktoré vôbec nepochádzajú z činnosti Policajného zboru a ktoré politici zneužívajú v politickom súboji,“ píše sa v stanovisku Prezídia Policajného zboru SR.

Ďuriš Nicholsonová v utorok zverejnila formálne náležitosti utajovaného dokumentu, ktorý mala dostať anonymne do poštovej schránky. Podľa jej poznatkov bola kriminálna informácia vložená do informačného systému NAKA, s ktorým sa nedá manipulovať.

"Všetky náležitosti spôsobujú to, že vyfabulovať, vyrobiť takýto dokument je takmer nemožné. Ale je veľmi jednoduché preveriť na základe týchto formálnych náležitostí, či tá informácia existuje a či je pravá, alebo nie," uviedla opozičná poslankyňa, ktorá je pripravená utajovaný dokument zverejniť, ak sa potvrdí, že je to podvrh.

Kriminálne informácie práve pre ich nízku dôveryhodnosť sú v utajovanom režime, pretože je to väčšinou zbierka informácií, ktoré sa nájdu na ulici od zdrojov s veľmi problematickým pôvodom,“ vyjadril sa dnes k téme minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Práve preto majú utajenie, pretože v minulosti často dochádzalo k ich zneužívaniu a ja som rád, že v poslednej dobe je takýchto únikov výrazne menej,“ povedal.

Celý problém je v zneužívaní kriminálnych informácií

Minister vyjadril vieru, že inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá vec vyšetruje, zistí, ako k úniku mohlo dôjsť a prípadne označí aj páchateľa. Vylúčil, že by dokument mohol slúžiť na diskrimináciu šéfa parlamentu, ako sa obáva opozícia.

Vylučujem to, celý problém je v zneužívaní kriminálnych informácií. To je problém,“ naznačil. „Úlohou je, pozrieť sa na systém, ako ho ešte viac utesniť, pretože toto sa nesmie stávať,“ doplnil.

O dokumente, ktorý má hovoriť o údajnom zapletení predsedu Národnej rady SR Andreja Danka do korupcie, informovala Ďuriš Nicholsonová minulý týždeň v pléne parlamentu. Polícia sa v reakcii 8. septembra vyjadrila, že nevie, akou písomnosťou poslankyňa disponuje. Šéf parlamentu v utorok (12.9.) uviedol, že sa nebude podieľať na mediálnych hrách.

"Polícia dala jasné stanovisko, že voči mojej osobe nebolo a ani nie je začaté žiadne trestné konanie a k spravodajským informáciám, ktorými ani nedisponujem, sa vyjadrovať nebudem," zdôraznil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 03:55