Daniel Kojnok st. a Daniel Kojnok ml. z iniciatívy Výkrik z regiónov
StoryEditor

Nechajme obce určiť si výšku daní, musia si nájsť konkurenčnú výhodu (rozhovor)

02.10.2021, 21:00
Regióny by mali byť dobrovoľné zväzky obcí, nechajme ich nájsť konkurenčnú výhodu, hovorí Daniel Kojnok.

Ste aktívny v iniciatíve Výkrik z regiónov. Skúste na začiatok popísať, čo tie regióny kričia a na koho.

Vrátil som sa do regiónu z Českej republiky na pozvanie od podnikateľov, aby sme založili inovačné centrum tu v Lučenci. V ňom vyvíjame hardvér a máme aj niekoľko ďalších projektov. Začali sme si okolo seba všímať problémy tohto regiónu. Väčšinou boli popisované ako problém nastavenia parametrov, že chýba päť percent peňazí na tú či inú vec. Všetci sa tvárili, že sa tieto problémy dajú vyriešiť centrálne. No my sme zistili, že tieto problémy sú štrukturálne. Pred zánikom Rakúsko-Uhorska bol región Horný Novohrad jedným z najúspešnejších a za 120 rokov sa stal jedným z najzaostalejších. Založili sme konferenciu Futuregion a začali sme debatovať s politikmi. Snažili sme sa im vysvetliť náš postoj, ale aj vypočuť si ich riešenia. Veľa ich však nepriniesli. Tak sme sa rozhodli zmeniť stratégiu. Región si musí pomôcť sám.

Je Slovensko príliš centralizovaná krajina?

Určite je jedna z najcentralistickejších krajín v Európe. Na začiatku bolo sľubované budovanie Švajčiarska, no činy politikov smerovali k opačnému výsledku. Centralizmus v každej oblasti posilňuje silných a oslabuje slabých. Tým, že sme mali ako región v 20. storočí búrlivú históriu, presúvanie hraníc, boli sme veľmi oslabení a centralizmus to len umocnil.

Hovoríte, že regióny za svoje dane nedostávajú rovnaké služby. Dokonca že chudobnejšie oblasti doplácajú na tie bohatšie. Môžete to vysvetliť?

Skúsim to na príklade vysokých škôl. Analyzovali sme práve tie, pretože je to oblasť, ktorá sa veľmi dobre počíta a vieme sledovať ukazovatele. Je to aj kontroverzná téma, lebo väčšina ľudí si povie, že vysokých škôl je strašne veľa. Analýzou sme prišli na to, že umiestnenie zaostalých regiónov na Slovensku koreluje s rozmiestneným vysokých škôl. Tam, kde nie je v okruhu 50 kilometrov vysoká škola, je zaostalý región.

Čím to je?

Okolo vysokých škôl sa kumulujú mladí ľudia, dobré nápady, kapitál ide za týmito ľuďmi. Zaostalé regióny z toho nevedia ťažiť. Buď by sme teda mali otvoriť trh s vys...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:00