TASR/MTI
StoryEditor

Kisku vyšetrovala polícia pre výdavky na kampaň, prezident reagoval na obvinenie

12.09.2017, 09:33
Autor:
TASRTASR
V októbri 2016 vydali daniari verdikt, podľa ktorého mala KTAG doplatiť na dani 27-tisíc eur. Kiska tvrdí, že nemá čo skrývať.

Daňový úrad mal iný názor ako firma Kiska Travel Agency (KTAG) na zaúčtovanie položky. Podobné prípady sú bežné. Ja nemám čo skrývať.

Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol prezident SR Andrej Kiska v súvislosti s medializovanými informáciami o vyšetrovaní spoločnosti KTAG, ktorej majiteľmi sú prezident a jeho brat Jaroslav, finančnou správou a políciou.

Kiska podal vysvetlenie

Kiska informoval, že v pondelok (11.9.) kontaktoval konateľa spoločnosti KTAG, aby mu podal vysvetlenie k tomu, čo sa udialo. „V apríli v roku 2014 vznikol nárok na odpočet DPH. Tak ako býva zvykom, daňový úrad prišiel na kontrolu. Nestotožnil sa s postupmi účtovania spoločnosti KTAG a s odpočtom DPH nesúhlasil. Na základe toho KTAG okamžite uhradil DPH vo výške 9227 eur, ako aj penále vo výške 15.543 eur,“ povedal Kiska.

Po ukončení roku podľa neho prebehla kontrola aj na daň z príjmu, kde na základe tých istých faktúr spoločnosť KTAG doplatila daň z príjmu vo výške 27 114 eur a penále 2711 eur.

Podľa Kisku si od januára 2015 príslušné doklady vyžiadal aj vyšetrovateľ. „Avšak 8. augusta minulého roka všetky materiály spoločnosti vrátil s tým, že neexistuje dôvod na pokračovanie vyšetrovania,“ dodal Kiska, ktorý zároveň vyjadril ľútosť nad únikom daňových informácií na verejnosť.

Viaceré médiá mali dostať do redakcie anonym a na základe neho informovali, že spoločnosť Kiska Travel Agency, ktorej majiteľmi sú prezident SR Andrej Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia.

Zistili, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27.000 eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane. Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin.

Polícia ukončila vyšetrovanie po dvoch mesiacoch

KTAG mala podľa policajného vyšetrovania uviesť, že sporné výdavky boli použité na zviditeľnenie a propagáciu mena Andrej Kiska. Daniari to zobrali na vedomie, ale nevyhodnotili to ako výdavok daňovo uznateľný.

Firme tak stúpla daňová povinnosť. Polícia svoje vyšetrovanie ukončila už po dvoch mesiacoch 2. februára tohto roku. V uznesení sa píše, že "trestný čin sa stal a spáchala ho určitá osoba, avšak odstránením škodlivého následku trestnosť trestného činu zanikla".

Dôvodom bola účinná ľútosť konateľa Kučkovského a to, že daň firma napokon doplatila. Vyplýva to z uznesenia policajného riaditeľstva v Poprade, ktoré bolo tiež súčasťou podkladov zaslaných médiám, uvádza Denník N.

Podľa Trestného zákona je skrátenie, neodvedenie alebo nezaplatenia dane a poistného trestným činom. Ten istý zákon však umožňuje účinnú ľútosť až do konca vyšetrovania.

Ak teda podnikateľ zaplatí daň a jej príslušenstvo aj deň po tom, čo sa mohol oboznámiť s výsledkami vyšetrovania, stíhať ho nemožno, vysvetľuje denník. To sa v prípade Kiskovej firmy stalo.

Finančná správa sa odmietla k informáciám z anonymného listu a policajného vyšetrovania vyjadrovať. "Finančná správa sa obráti na orgány činné v trestnom konaní, aby prešetrili prípadný únik daňového tajomstva," dodala pre Denník N hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 02 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 03 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 05 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:17