TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Fico u Dobšinského: Ak by bol Kaliňák na Plavčanovom mieste, odvolám aj jeho

09.09.2017, 12:59
Autor:
rdurdu
Premiér Robert Fico v relácii Sobotné dialógy obhajoval odvolanie ministra školstva. Vyjadril sa aj k ďalším témam, nevyhol sa kritike opozície.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) neoznačuje stav v koalícii ako vládnu krízu. Dáva prednosť slovu nedorozumenie, vláda podľa jeho slov normálne zasadá.

Krízu odštartovalo vypovedanie koaličnej zmluvy Andrejom Dankom (SNS). Neskôr Fico odvolal ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) pre škandál s prideľovaním eurofondov.

Meno ministra na spadnutie

Následne chceli národniari, aby premiér odvolal ministra práce Richtera (Smer-SD) pre škandál Čistý deň, ten nakoniec odvolávanie ustal.

Fico čaká na Danka, kým mu predseda predloží nové meno ministra školstva. "Je veľmi blízko konkrétnemu menu," prezradil premiér v relácii Sobotné dialógy vo vysielaní RTVS, ktorú moderoval Braňo Dobšinský.

Odvolal by aj Kaliňáka

Fico uviedol, že rovnako by postupoval, aj keby ministra školstva menovala strana Smer-SD. Tvrdí, že by ministra po škandále odvolal, aj keby tam sedel Robert Kaliňák, Peter Žiga či Peter Kažimír.

"Každý vedel, že to idem urobiť," uviedol Fico na margo odvolania Petra Plavčana, ktoré oznámil na tlačovej besede. Danko vtedy reportérovi .týždňa tvrdil, že Fico ho "podrazil."

Racionálny Fico

"Predseda SNS je emotívny tip, ja som racionálny," uviedol Fico na margo Dankových vyhlásení, keď tvrdil, že premiér "už ho nebude dráždiť." Zopakoval presvedčenie, že súčasná vláda nemá alternatívu. Verí, že po podpise dodatku koaličnej zmluvy dôjde k pokojnejšiemu obdobiu vládnutia.

Fico sa pochválil tým, že vláde sa podarilo za päť mesiacov splniť viacero sľubov z programového vyhlásenia vlády. "Krajina je mimoriadne úspešná, čo sa týka hospodárskeho rastu," opätovne tvrdil Fico. "Prudko nám stúpa domáca potreba," uviedol. Spomenul aj nízku nezamestnanosť na Slovensku.

​Predseda vlády si zaspomínal aj vládu Ivety Radičovej. "To boli obsahové, nechutné hádky," uviedol premiér.

Minister práce Ján Richter má plnú podporu Roberta Fica. Pokusy o jeho odvolanie opozíciou označil za smiešne.

Štandardná trojkoalícia

Premiér odmietol označovanie jeho vlády za vládu zlepenca. Týmto slovom Fico častoval koalíciu, ktorú viedla Iveta Radičová. "Toto je štandardná trojkoalícia, nie sú to žiadne nové výtvory," uviedol predseda vlády.

​Premiér sa vyjadril aj k jadru Európskej únie. Členstvo v ňom dlhodobo presadzuje a označuje ho za prioritu vlády. Ocenil výhody schengenského priestoru a spoločnej európskej meny. "Ideme sa približovať," tvrdí. Odmietol však schvaľovanie slovenského rozpočtu Bruselom.

Postoj vlády ostáva rovnaký 

Prvé by malo byť zjednotenie v armáde, potom v sociálnej sfére. Hovoril aj o možnom zjednotení daňových systémov.

"Rozsudok nemení nič na postavení vlády, povinné kvóty sú nezmysel," uviedol na margo rozsudku európskeho súdu, ktorý zamietol žalobu Slovenska pre kvóty na utečencov.

Pozrite si, čo si o odvolávaní Richtera myslí Béla Bugár:

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:43