StoryEditor

Pozícia vlády k Richterovi je jednohlasná, oznámil Lajčák. Ministri SNS plánovali nehlasovať

06.09.2017, 09:58
Autor:
slmslm
Mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra práce Jána Richtera bude v parlamente vo štvrtok od 15.00 hod.

Premiér Robert Fico sa ostro ohradil proti "mediálnym hrám s cieľom destabilizovať koalíciu." Fico tak reagoval na informácie o tom, že ministri za SNS nebudú na rokovaní vlády hlasovať za ministra práce Jána Richtera.

"Na dnešnom rokovaní vlády ma pred hlasovaním o uznesení, týkajúcom sa ministra Jána Richtera požiadala ministerka Gabriela Matečná o možnosť nezúčastniť sa na tomto hlasovaní spolu s ministrom Petrom Gajdošom. Túto požiadavku som rešpektoval a vzal som na vedomie, že ministri za Smer-SD a Most-Híd uznesenie konsenzuálne schválili," vysvetľuje Fico.

Uznesenie o nesúhlase s návrhom opozície na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) prijala dnes vláda jednomyseľne, podporili ho aj ministri za SNS. Uviedol to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) pred rokovaním vlády uviedla, že ministri za SNS tam idú s dohodou, že sa zdržia hlasovania. "Pozícia vlády o Richterovi bola jednomyseľne akceptovaná, nebolo potrebné hlasovanie," ozrejmil Lajčák.

Hlasuje sa výnimočne

Podľa šéfa rezortu diplomacie nedošlo na zasadnutí vlády k diskusii ohľadom tohto bodu. "Premiér konštatoval, že došlo k jednomyseľnému schváleniu a prešli sme k ďalšiemu bodu," opísal priebeh rokovania.

"Na vláde sa hlasuje výnimočne," vysvetlil Lajčák. "Ja si osobne pamätám, že sa hlasovalo, iba keď som bol ešte s HZDS a SNS. V minulom volebnom období som nehlasoval ani raz, čo som bol pri tom, ani v tomto, čiže tieto veci sa jednomyseľne schvaľujú, aj tento materiál," doplnil.

Matečná hlasovať nechcela

Pri príchode na vládu však ministri, ktorých nominovala SNS hovorili, že sa hlasovania zdržia. Pred zasadnutím to povedala šéfka rezortu pôdohospodárstva  a dočasne aj školstva Gabriela Matečná.

"Zdržím sa hlasovania. V strane sme sa dohodli, že sa všetci zdržíme," povedala Matečná. Dodala, že nevie, aký je postoj poslaneckého klubu SNS, keďže nie je jeho členkou.

​Podľa ministra hospodárstva (Smer-SD) Petra Žigu nie je dôvod k tomu, aby minister práce nemal dôveru.

Richter má dôveru aj u ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd). "Richter má moju dôveru. Ako budú hlasovať poslanci SNS, to už je na nich."

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra práce Jána Richtera bude štvrtok od 15.00 hod.

01 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 02 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:46