TASR/Andrej Galica
StoryEditor

Kotleba odporúča "knižku", na ktorú sa odvolával aj Hitler. Je to opovrhnutiahodné, kritizuje historik

06.09.2017, 18:45
Približne 40-stranový dokument sa prvýkrát objavil v cárskom Rusku začiatkom 20. storočia.

Hľadáte jednoduché vysvetlenie diania vo svete, najmä migračnej krízy? V tom prípade má pre vás šéf Banskobystrického kraja a predseda ĽSNS Marian Kotleba jednu radu.

„Treba si prečítať takú zaujímavú knižku, volá sa Protokoly sionských mudrcov. A tam si myslím, že každý inteligentný človek nájde predobraz alebo ten plán, že vlastne ako sa to bude vyvíjať, a veľmi jednoducho bude vedieť porovnaním súčasného stavu a textu knižky porovnať alebo zistiť, že kde sa momentálne nachádzame a čo nás asi čaká.“

Tento výrok zaznel z úst Mariana Kotlebu 21. augusta v konšpiračnom internetovom rádiu Infovojna. Upozorňuje na to Denník N.

„Ako veľmi je celá existencia týchto ľudí založená na permanentnej lži, je jedinečným spôsobom dokázané v Protokoloch sionských mudrcov, ktoré sú Židmi tak tvrdo odmietané.“

V tomto prípade už nejde o výrok Kotlebu, ale o citát z knihy Mein Kampf, ktorej autorom je Adolf Hitler.

„Dôkaz“ o židovskej svetovláde​

„Protokoly sionských mudrcov sú asi najznámejšia antisemitská publikácia modernej doby,“ tvrdí pre HNonline.sk historik Ján Hlavinka z Historického ústavu SAV. Tieto zápisy z údajných tajných stretnutí židovských predstaviteľov majú „dokazovať“ ich plány na ovládnutie sveta prostredníctvom ovládania ekonomiky či médií. 

Autorstvo tohto približne 40-stranového dokumentu dodnes nie je úplne jasné. Podľa Hlavinku je pravdepodobne dielom tajnej polície cárskeho Ruska zvanej Ochrana. Česká historička Miroslava Ludvíková vo svojej štúdii za autora označuje pracovníka Ochrany a spolupracovníka cára Mikuláša II. Matveja Golovinského.

„Prvýkrát boli čiastočne uverejnené v roku 1903 v ruských novinách ,Znamja‘ a potom kompletne v roku 1905 v knihe Sergeja Nilusa opäť v Rusku. Po boľševickej revolúcii v roku 1917 sa dostali prostredníctvom ruských emigrantov na Západ,“ vysvetľuje Hlavinka.

Využívali ich aj nacisti

Veľká časť Protokolov bola „skonštruovaná“ z francúzskeho politicko-satirického diela Dialóg medzi Machiavellim a Montesquiem v pekle, čo bolo podľa Hlavinku „už dávno dokázané a publikované aj v tlači“. V samotnom diele, ktoré vyšlo v 60. rokoch 19. storočia, sa pritom Židia ani nespomínajú. 

„Dôkazy o tom, že Protokoly sú podvodom a podvrhom, publikovala britská tlač už v roku 1921,“ konštatuje Hlavinka. Aj podľa Ludvíkovej boli Protokoly „veľakrát preverené a veľakrát vyhlásené za podvrh“.

​Nie je prekvapením, že sa Protokolov veľmi ochotne chopili nemeckí nacisti. Ako upozorňuje Hlavinka, urobili z nich „významnú súčasť svojho propagandistického arzenálu a pokiaľ viem, publikovali vyše 20 ich vydaní“. Po Hitlerovom nástupe k moci ich dokonca používali aj na výučbu v školách. Ludvíková uvádza, že Protokoly mali „ohromný vplyv“ na nacistický antisemitizmus.

Absurdné vyjadrenie

Hlavinka vo všeobecnosti označil Protokoly za „hlúpe, ohavné a sprofanované“. Ak sa na ne súčasný politik odvoláva, vypovedá to podľa neho „veľa o jeho svetonázore a zaraďuje ho to do jednej spoločnosti k najväčším antisemitom, popieračom holokaustu a islamským teroristom“. Zároveň dodáva, že „z Protokolov napríklad čerpala aj islamistická teroristická organizácia Hamas“.

Samotné vyjadrenie Kotlebu v rádiu Infovojna považuje Hlavinka „za absurdné, opovrhnutiahodné a mimoriadne nebezpečné“

Kotleba mal antisemitské narážky aj v parlamente

Marian Kotleba sa vyjadrením o Protokoloch tak ako viackrát v minulosti prihlásil k antisemitizmu. V roku 2004 šéf ĽSNS vyhlásil: "Vyhnanie Židov zo Slovenska je optimálnym riešením židovskej otázky." Výroku proti Židom sa nezdržal ani ako poslanec na pôde Národnej rady.

Antisemitskú narážku si predseda ĽSNS neodpustil vo štvrtok 27. októbra 2016 počas rokovania parlamentu. „Zo všetkých tých zvláštnych tvárí, ktoré spája nielen výrazný protislovenský postoj, ale aj veľmi zaujímavý fyzický, neslovanský vzhľad, spomeniem tri mená... Mesežnikov, Samson a Gál,“ povedal Kotleba v rozprave.

O Grigorijovi Mesežnikovovi, Ivovi Samsonovi a Fedorovi Gálovi je verejne známe, že majú židovský pôvod.

01 - Modified: 2024-04-11 08:00:00 - Feat.: - Title: Moderátorka nemeckej televízie vyzvala ľudí, aby nekupovali židovské výrobky. Podporujú tým vraj genocídu 02 - Modified: 2024-02-22 15:38:05 - Feat.: - Title: Študenti v Nemecku jasali pri filme o holokauste nad počtom mŕtvych Židov. Za nerozvážny čin budú pykať 03 - Modified: 2024-02-14 14:50:35 - Feat.: - Title: Britskí labouristi stále čelia prejavom antisemitizmu v strane 04 - Modified: 2024-02-01 16:59:50 - Feat.: - Title: Komunisti dali vinu za holokaust len Nemecku, dnes sa antisemitizmu darí. Tiso je vinný, tvrdí historik 05 - Modified: 2024-01-31 13:07:51 - Feat.: - Title: Majme odvahu nemlčať. Šéfka nemeckého parlamentu vyzýva na boj proti antisemitizmu a prejavom nenávisti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:28