StoryEditor

Ak SNS zahlasuje proti Richterovi, je to koniec koalície, vyhlásil Bugár

04.09.2017, 00:00
Predseda koaličnej strany Most-Híd a podpredseda Národnej rady Béla Bugár v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Predsedu SNS Andreja Danka som nespoznal ako človeka, ktorý chce túto vládu zničiť, hovorí predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár. Zároveň dodáva, že koalícia stále neprerokovala nomináciu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti za Smer Moniky Jankovskej do Súdnej rady, pre ktorú hrozí jej šéfka Lucia Žitňanská odchodom z vlády.

Minister kultúry za Smer Marek Maďarič povedal, že koaličnej kríze nerozumie. Ako by ste ju vysvetlili voličom?
Je to jednoduché, ale zároveň zložité, lebo ak koaličný partner vypovie koaličnú dohodu, čo napadne človeku, ktorý len trošku sleduje politické dianie? Že asi končí koalícia. Odkazovanie cez médiá vyvolávalo napätie. Myslím si, že pre jednoduchého človeka je zlé, že namiesto toho, aby sme hovorili, že sme sa dohodli, číta v novinách alebo počuje, že tu sa nedohodli, tam je napätie, kríza stále trvá. Pritom to už nie je kríza, len to nie je stále vyriešené, kým ľudia neuvidia konkrétne hlasovania v parlamente. Hlavne hlasovanie o ministrovi práce Jánovi Richterovi.

V čom je základ sporu?
Hovorím, že je to aj neskúsenosť. Už na začiatku som predsedovi SNS Andrejovi Dankovi povedal, že bude dostávať obrovské množstvo informácií. Tie informácie si vždy musíte preveriť. Ak predsedovi Národnej rady – druhému najvyššiemu ústavnému činiteľovi nosia informácie, musí to vedieť vyhodnotiť. Lebo tá informácia môže byť práve taká, aby vzťahy v koalícii boli zlé. Nesadnete si do nejakého úradu tak, že máte všade svojich ľudí. Sú tam ľudia, ktorí tam boli aj za predchádzajúcich vlád a niektorí chcú škodiť.

Mal Andrej Danko pocit, že Robert Fico po ňom ide?
Ten pocit môže mať. Otázne je, či je ten pocit zhodný so skutočnosťou.

Nezáleží na tom, či sa zakladá na skutočnosti, aj tak ovplyvňuje vaše správanie.
Dobre, ale keď vystúpi premiér a hovorí o téme, ktorá patrí do portfólia SNS, samozrejme, pocit môže byť taký, a Andrej Danko to aj viackrát povedal, že mu berú témy. Nikto vám nemôže ukradnúť tému, ak ste rýchlejší. To sú tie neskúsenosti. Nespoznal som Andreja Danka ako človeka, ktorý chce túto vládu zničiť. Preto hovorím o neskúsenostiach, a nie o zlej vôli.

Rozumiem tomu dobre, že jadro sporu tvorí akási samoľúb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:59