Je to škoda, že Jozef Mihál odišiel, čo k tomu viac povedať. Mal nezhody s Richardom Sulíkom, to je známe, uchádzal sa o to, aby bol predsedom strany, skrátka mal vyhranejší postoj k Sulíkovi a horšie toleroval jeho špecifiká. Menej videl jeho prednosti. Každý sme nejaký a úlohu tam zohrala aj osobná ambícia. Sulík je obrovská osobnosť, Mihál je tiež osobnosť, ale nie toho istého rangu. Ja za seba môžem povedať, že zostávam a veľká väčšina zdieľa môj názor. Sú tam aj mená ktoré lavírujú a majú vyhranený názor voči Sulíkovi, ale podľa mňa sú nerozvážni.TASR/M. Svítok
StoryEditor

Poslanec SaS: Ak sa to tým, ktorí sú pri moci hodí, urobia si z Ústavy trhací kalendár

01.09.2017, 12:13
Autor:
TASRTASR

Slovensko by si zaslúžilo novú ústavu. Myslí si to poslanec Národnej rady SR za SaS Alojz Baránik.

"Predpokladám, že žiaden poctivo rozmýšľajúci človek na Slovensku nemôže byť spokojný so stavom právneho štátu, vlády práva na Slovensku. Ústava tak, ako si ju vytvoril Mečiar pre svoje potreby a ďalšie politické veličiny, si ju ďalej prispôsobili tak, aby slúžila ich potrebám, je základom zásadných pochybností o tom, či Slovensko je právny štát," uviedol pre TASR v súvislosti s 25. výročím prijatia Ústavy SR.

Pomohla by nová Ústava

Nová ústava by podľa Baránika mala zásadne vyriešiť problém, že "deľba moci na súdnu, výkonnú a zákonodarnú existuje len formálne a že žiadna z nich nenesie reálnu zodpovednosť voči ľudu".

To je podľa Baránika vidieť napríklad pri hlasovaní v Národnej rade o vládnych návrhoch alebo pri rozhodovaní vysokých súdov vo veciach, na ktorých má vládna garnitúra záujem.

Za vôbec najväčší problém ústavy považuje Baránik vyčlenenie prokuratúry ako samostatného ústavného orgánu, ktorý nikomu nezodpovedá.

"Je akýmsi štátom v štáte. Toto zverstvo, vytvorené po vzore Sovietskeho zväzu, považujem za dielo diabla, prostredníctvom ktorého sa slovenský národ udržiava v područí politickej mafie," uviedol Baránik, podľa ktorého generálny prokurátor bol vždy slúžkou politikov.

Zároveň si myslí, že v demokratickom štáte nie je prijateľné ústavou vytvoriť štátnu moc, ktorá je "úplne neovplyvniteľná vôľou ľudu, ktorá koná svojvoľne, je ovládaná osobami, ktoré boli členmi zločineckej organizácie (komunistická strana) a ktorá dlhodobo a hrubo ignoruje túžbu bežných ľudí žiť v spravodlivej spoločnosti". Súdna moc je podľa Baránika presne takáto.

Urobia si z ústavy trhací kalendár

Za najlepšiu zmenu ústavy považuje Baránik ústavné zakotvenie povinnosti previerok sudcov.

"Napriek všetkým výhradám, ktoré som mal proti pôsobeniu KDH v slovenskej politike, za toto im patrí uznanie, že napriek negatívnej kampani ľudí, ktorí si z nefunkčného súdnictva tak či onak urobili biznis, vytrvali a dali tak základ pre zatiaľ pomalé, ale v budúcnosti možno výraznejšie zlepšenie charakteru bežného sudcu," uviedol.

Poslanec si tiež myslí, že ústava sa dodržiava len pokiaľ to mocným neprekáža.

"Ak sa to tým, ktorí sú pri moci, hodí, urobia si z ústavy trhací kalendár, vysmievajú sa z nej a nie raz si na účel porušovania, prekrúcania a prznenia ústavy prizvú sudcov, často aj tých 'svojich' ústavných," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 02 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 03 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 04 - Modified: 2024-04-15 11:13:16 - Feat.: - Title: SaS a PS žiadajú odchod Kuffu z funkcie, minister Taraba jeho odvolanie neavizuje 05 - Modified: 2024-04-14 08:35:17 - Feat.: - Title: Opozičná SaS odsudzuje iránsky útok na Izrael. Očakáva reakciu od rezortu zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:53