Dom odborov Istropolis je kongresovo-kultúrne centrum na Trnavskom mýte v Bratislave. Vznikalo v rokoch 1956-1981 a prešlo rôznymi zmenami aj plánovaným využitím. Pôvodne slúžilo ROH - Revolučnému odborovému hnutiu.Pavol Funtál/HN
StoryEditor

Legendárna budova v Bratislave čaká na svoj osud. Detaily okolo nej sú neznáme

01.09.2017, 11:14
Autor:
lmlmTASRTASR
Nevie sa ani, kto nehnuteľnosť chce kúpiť a aký osud ju čaká. Oficiálne informácie nemá ani bratislavská mestská časť Nové Mesto.

Dom odborov na bratislavskom Trnavskom mýte predáva Jednotný majetkový fond zväzov odborových organizácií v SR. Detaily predaja však nie sú stále známe.

Nevie sa ani, kto nehnuteľnosť chce kúpiť a aký osud ju čaká. Oficiálne informácie nemá ani bratislavská mestská časť Nové Mesto.

"Ešte to nie je ukončené"

Predseda Rady Odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna pre TASR uviedol, že predaj je stále v procese.

"Ešte to nie je ukončené. Keď to skončí, určite sa k tomu vyjadríme aj s investormi," povedal Machyna.

Denník N minulý týždeň informoval, že budova Domu odborov mení majiteľa po viacerých neúspešných pokusoch. "Na liste vlastníctva k budovám a pozemku je plomba na kúpnu zmluvu, čo znamená kupca," napísal denník.

Nové Mesto pre TASR skonštatovalo, že ak došlo k predaju, s novým vlastníkom chce samospráva vstúpiť do rokovania, aby mu tlmočili svoje stanovisko k budúcnosti Domu odborov.

Zbúranie budovy je neprijateľné

Pre mestskú časť je neprijateľné prípadné zbúranie budovy, alebo nezachovanie kultúry a kultúrneho vyžitia na tomto mieste.

"Istropolis je jedna z najhodnotnejších stavieb, ktorá poskytuje kultúrne vyžitie. Chceme verejnosti a potenciálnym kupujúcim povedať jasné posolstvo, že v žiadnom prípade nepodpíšem nijaké rozhodnutie, ktoré by hovorilo o likvidácii, o zrovnaní Istropolisu so zemou," povedal ešte v júni novomestský starosta Rudolf Kusý.

Poukázal pritom na fakt, že v budove je sála s kapacitou 1300 ľudí. Je tiež podľa neho nepredstaviteľné, aby zmizla budova s architektonickou a historickou hodnotou.

Mestská časť preto chce, aby nový majiteľ s ňou od začiatku komunikoval, stanovili sa mantinely a pri rokovacom stole sedeli aj zástupcovia kultúrnej obce.

Ak budú predstavy nového majiteľa o tom, čo s budovou, v rozpore s predstavami mestskej časti, môže podľa Kusého očakávať, že sa so samosprávou bude "naťahovať" roky.

História dominanty Trnavského mýta v Bratislave sa začala píšať v roku 1956. Práve vtedy na ňu vypísali celoštátnu architektonickú súťaž.

Jej víťazom sa stalo trio archtektov Ferdinand Konček Iľja Skoček a Ľubomír Titl. Ide o budovu Istropolisu, alebo ak chcete, Dom revolučného odborového hnutia (ROH).

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:13