StoryEditor

Rokovania o Novom Istropolise zamrzli na mŕtvom bode, tvrdí developer

01.10.2021, 12:34
Autor:
TASRTASR
Generálny riaditeľ Immocap Martin Šramko tvrdí, že starosta Nového mesta trvá na závratných sankciách voči ich spoločnosti.

Rokovania s bratislavskou mestskou časťou Nové Mesto o projekte Nový Istropolis na Trnavskom mýte zamrzli na mŕtvom bode.

Tvrdí to developer - spoločnosť Immocap - a zdôvodňuje to požiadavkami novomestského starostu Rudolfa Kusého. Tie podľa investora prekračujú zaužívanú prax a neprimeraným spôsobom presahujú aj kompetencie samotného starostu.

​Generálny riaditeľ Immocap Martin Šramko tvrdí, že aj po tom, ako súhlasili s mnohými podmienkami nad rámec zvyklostí a nad rámec našich povinností, starosta trvá na závratných sankciách voči ich spoločnosti.

"Opakovane sa nám nedarí vysvetliť mestskej časti, že výstavba kultúrno-kongresového centra na Trnavskom mýte je našou prioritou a svoj zámer dodržíme, ako sme to viackrát verejne deklarovali. Na dohodu sú potrebné dve strany, tá naša urobila v tejto chvíli maximum," povedal Šramko.

Starosta podľa vedenia Immocap presahuje svoje kompetencie a brzdí projekt Nový Istropolis. Developer pripomenul svoje verejné deklarovanie, že kultúrno-kongresové centrum postaví v projekte ako prvé. Rovnako aj súhlas s mnohými podmienkami, ktoré podľa investora idú nad rámec zaužívaných štandardov doma i v zahraničí.

"Na projekte Nový Istropolis pracujeme už štyri roky spolu so špičkovými európskymi odborníkmi a od začiatku k nemu pristupujeme maximálne zodpovedne," uviedol Šramko.

Kusý pred niekoľkými dňami vyhlásil, že mu na základe viacerých skúseností s developermi v Bratislave nestačí len slovo či neurčité a nevymožiteľné sľuby.

Požaduje, aby súčasťou záväzku bola aj pokuta v prípade, že investor Nový Istropolis nepostaví. Trvá tiež na tom, že v Novom Meste musia mať nové kultúrno-spoločenské centrum.

Starosta koncom augusta zopakoval požiadavky, ktoré má na developera, pričom požaduje ich písomnú garanciu. Urobil tak v súvislosti so žiadosťou o vydanie búracieho povolenia pre súčasný Istropolis.

Jednou z podmienok je vybudovanie kultúrno-spoločenského a kongresového centra v prvej fáze projektu, k čomu by sa mal developer zaviazať aj pod hrozbou sankcie. Žiada tiež zachovanie viacerých významných artefaktov či hodnotných stromov a zelene. Mestská časť spolu s hlavným mestom by mali mať zároveň možnosť vyjadriť sa k verejnému priestoru. Požiadavky nepovažuje za prehnané či neadekvátne.

Na bratislavskom Trnavskom mýte, na mieste súčasného Domu odborov (Istropolis), plánuje Immocap vybudovať projekt Nový Istropolis. Počíta v ňom s kultúrno-spoločenským centrom, dvoma obytnými budovami, troma administratívnymi budovami i kongresovým hotelom. Z toho jedna stavba má mať výšku 116 metrov. Dom odborov a jeho okolie chce investor prestavať.

01 - Modified: 2020-12-06 19:35:00 - Feat.: 0 - Title: Nový Istropolis má stáť až 250 miliónov eur 02 - Modified: 2020-07-17 08:56:30 - Feat.: 0 - Title: Miesta, kam sa len tak nedostanete. Pozrite si unikátne zábery z legendárneho Istropolisu 03 - Modified: 2021-02-17 09:59:28 - Feat.: 0 - Title: Architektúra má byť otvorená ľuďom, hovoria autori Nového Istropolisu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:58