TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Kiska predbehol Fica: Rezort školstva prekvapujúco nepovedie Gajdoš, ale Matečná

30.08.2017, 13:37
Autor:
chocho
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná prevezme rezort školstva 1. septembra.

Rezort školstva dočasne povedie ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, hoci sa viac v súvislosti s touto pozíciou spomínal minister obrany Peter Gajdoš, obaja sú nominanti SNS. 

Kiska predbehol Fica

Informovala o tom Kancelária prezidenta SR s tým, že prezident Andrej Kiska prijme vo štvrtok 31. augusta demisiu doterajšieho ministra školstva Petra Plavčana, tiež nominanta národniarov. Matečná rezort prevezme 1. septembra. 

Kiska tak predbehol ​premiéra Roberta Fica, upozornil Denník N„Prezident žiaden návrh od predsedu vlády na dočasného ministra školstva nedostal, ani ho premiér v tejto súvislosti neoslovil,“ tvrdí prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Odvoláva sa na článok 116 ústavy, bod 7. Ten hovorí: "Ak prijme prezident Slovenskej republiky demisiu alebo ak odvolá člena vlády, určí, ktorý z členov vlády bude dočasne spravovať veci člena vlády, ktorého demisiu prijal,“ povedal Krpelan. 

Že na takéto konanie má Kiska z ústavy právo, pre HN potvrdil aj ústavný právnik Peter Kubina. "Dokonca sa nemusí riadiť ani straníckym kľúčom, môže poveriť aj premiéra," vysvetľuje.

Fico sa pritom ešte v polovici augusta v rozhovore pre denník Pravda vyjadril, že ak SNS neprinesie meno nového ministra školstva súčasne s odchodom Plavčana, rezort školstva s najväčšou pravdepodobnosťou povedie Gajdoš.

Peter Plavčan 17. augusta oznámil, že abdikuje na post ministra školstva:

Plavčana potopila kauza eurofondy

Plavčanovi zlomila väz kauza pochybného prideľovania eurofondov na vedu a výskum v rezorte školstva. Ide o dve výzvy po 300 miliónov eur, v ktorých získali štedré dotácie napríklad aj súkromné firmy, ktoré sa vede nikdy nevenovali alebo majú len dvoch zamestnancov. 

Fico 16. agusta na krátkom brífingu oznámil, že sa spolu so šéfom koaličného Mosta Bélom Bugárom snažili tlačiť na to, aby ďalšie pôsobenie Plavčana vyriešila jeho materská strana - SNS.

"Je mi to ľúto, ale misia nebola úspešná. Chcem sa poďakovať za úprimnú snahu ministra Plavčana vysvetliť kauzu s eurofondami. Ale som nútený požiadať predsedu SNS Andrej Danka, aby mi predložil návrh na nového ministra školstva," vyhlásil premiér.

01 - Modified: 2024-02-06 11:01:46 - Feat.: - Title: "Politická trafika." KDH aj PS kritizujú menovanie Matečnej za štátnu tajomníčku envirorezortu 02 - Modified: 2024-02-06 09:53:35 - Feat.: - Title: Exministerka Matečná je novou štátnou tajomníčkou envirorezortu. Nie som vyšetrovací orgán, reaguje Taraba 03 - Modified: 2023-10-08 09:43:26 - Feat.: - Title: Konsolidačné opatrenia vlády v oblasti DPH by spôsobili zdražovanie, tvrdí Matečná 04 - Modified: 2023-07-27 08:31:15 - Feat.: - Title: Tempo sceľovania pozemkov bráni budovaniu vodozádržných opatrení, tvrdí Matečná 05 - Modified: 2023-04-18 05:29:17 - Feat.: - Title: Kožuch je v rozpore s Matečnou a Dankom. Svedkovia opísali, ako mali oligarchovia profitovať z polície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:00