TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Koalícia navrhuje posilniť vplyv Mikulca pri výbere šéfa polície

01.10.2021, 10:32
Autor:
TASRTASR
Odvolať šéfa polície, ale aj inšpekcie by mohlo byť možné aj bez udania dôvodu.

Koalícia navrhuje novelu zákona o štátnej službe príslušníkov policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície. Návrh predložila do parlamentu.

Novela sa zameria na kompetencie ministra vnútra, ktoré by sa vďaka návrhu mohli posilniť. Verejné vypočutia pred výborom by mali mať po novom iba konzultačný charakter.

​Predkladatelia vysvetľujú, že možná právna úprava posilní vplyv ministra vnútra pri vymenúvaní, ako aj pri odvolávaní policajného prezidenta.

Odstrániť by sa malo isté záväzné odporúčanie výsledku verejného vypočutia v parlamentnom brannobezpečnostnom výbore pre vymenovanie kandidáta na post policajného prezidenta. Podobné zmeny priniesla koaličná rada koncom septembra tohto roku. 

Zrušenie sa týka aj záväzného odporúčania pri odvolaní šéfa polície na základe aspoň trojpätinovej väčšiny hlasov všetkých členov výboru. Minister by tak nebol pri výbere viazaný závermi výboru.

Týkať sa to má aj výberu riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Verejné vypočutie by malo slúžiť ako prezentácia kandidátov predložených ministrom vnútra na dané funkcie pred poslancami a verejnosťou. 

​Kandidáti ho absolvujú ešte pred vymenovaním ministrom, respektíve vládou. Zároveň má možnosť stať sa policajným prezidentom alebo riaditeľom inšpekcie aj bývalý príslušník policajného zboru. Funkčné obdobia by viac nemuseli byť obmedzené. V súčasnosti policajného prezidenta vymenúva minister vnútra.

Kandidát prejde výberovým konaním pred odbornou komisiou a verejným vypočutím Výborom parlamentu pre ochranu a bezpečnosť. Rovnaký postup je aj pri riaditeľovi inšpekcie, ktorého však vymenúva na návrh ministra vnútra vláda.

01 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 02 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom 03 - Modified: 2024-04-23 07:16:20 - Feat.: - Title: Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní 04 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:26