Miroslav HlivákTASR/Dano Veselský
StoryEditor

Vláda vybrala na post šéfa ÚVO Miroslava Hliváka

30.08.2017, 15:03
Autor:
TASRTASR

Vláda SR si dnes vybrala ako kandidáta na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslava Hliváka. Zvolila si ho spomedzi deviatich uchádzačov, ktorých verejne vypočula a posunie ho na definitívne schválenie Národnou radou (NS) SR, pravdepodobne už na najbližšiu septembrovú schôdzu.

Hlivák chce optimalizovať

Profesionalizácia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), predvídateľnosť jeho konania a rozhodovania a výchova novej generácie odborníkov v oblasti verejného obstarávania – to sú tri piliere, na ktorých má založený svoj Hlivák svoj projekt.

"Ak sa chceme o týchto pilieroch rozprávať, ak chceme pohnúť systém verejného obstarávania vpred, musíme si jasne zadefinovať, že verejné obstarávanie považujeme za predmet verejného záujmu," zdôraznil Hlivák počas dnešného verejného vypočutia pred členmi vlády.

Jeho hlavným zámerom pri budovaní vážnosti a odbornosti úradu je optimalizovať jeho fungovanie. Okrem iného by chcel vytvoriť aj stavovskú organizáciu pre verejné obstarávanie – komoru verejného obstarávania.

Druhé kolo

Išlo by podľa jeho slov o nezávislú stavovskú komoru, ktorá by sa nevenovala len príprave osôb zodpovedných za prípravu a realizáciu verejného obstarávania, ale na stavovskom princípe by vzdelávala svojich členov, vychovávala a zastupovala ich. "Osoby zapísané v komore budú niesť podobnú zodpovednosť, ako nesú advokáti, ako nesú autorizovaní architekti, notári alebo zdravotnícki pracovníci," dodal.

O post predsedu ÚVO sa uchádzali aj Helena Polónyi, Martin Hasay, Matej Sliška, Matúš Džuppa, Ingrid Šikulajová, Elena Sivová, Zita Táborská a Peter Kubovič. Dvaja posledne menovaní sa zúčastnili aj na prvom kole výberu.

Ani jeden z kandidátov, ktorí sa vtedy predstavili na verejnom vypočutí, však nezískal potrebný počet hlasov členov vlády. Úrad vlády preto vyhlásil opätovnú výzvu na prihlásenie kandidátov na predsedu ÚVO, s termínom do konca júla.

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár) 04 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 05 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:47