Robert FicoTASR/M. Svítok
StoryEditor

Politológ o rokovaní "per rollam": Fico zvolil šalamúnske riešenie. Vie, že Danka nemôže viac zadupať

22.08.2017, 21:12
Predseda vlády podľa politológa Tomáša Koziaka nechce prísť o image stabilnej vlády.

Vývoj koaličnej krízy na Slovensku už zachádza do takých krajností, že pre udržanie vlády pri živote musí premiér Robert Fico siahať po doslova „šalamúnskych“ riešeniach. Pre HNonline.sk to tvrdí aj politológ Tomáš Koziak, ktorý si myslí, že premiér „už nechce viac hrotiť situáciu.“

Šéf SNS Andrej Danko totiž podľa kuloárnych informácií pohrozil, že ak sa v stredu zíde vláda, jeho strana z koalície odíde. Večer sa objavila informácia, že vláda bude rokovať v stredu „per rollam.“ To znamená, že ministri sa na rokovaní vlády nezídu osobne, ale budú rokovať na diaľku prostredníctvom obežníka.

Fico korunu nestratil

Koziak sa však nedomnieva, že by Fico Dankovi týmto krokom ustúpil. „Fico si uvedomuje, že Danko bol už potupený dosť a už nechce viac hrotiť situáciu,“ tvrdí s tým, že šéf Smeru si nemôže dovoliť, aby vláda ďalej fungovala „v núdzovom režime.“

Nevrhá to totiž podľa neho dobré svetlo na spravovanie štátu trojlístkom Smer-SD, SNS a Most a to je problém, keďže si Fico zakladá na dobrom image. Navyše to môže vyvolávať pochybnosti u voličov, domnieva sa Koziak.

Kým minulý týždeň sa zdalo, že Dankovu ofenzívu Fico odvrátil, teraz to vyzerá tak, že líder národniarov spúšťa ďalšiu. Koziak si myslí, že to môže prameniť aj zo situácie vnútri SNS. „Danko nemusí reagovať len na Fica, ale ja na dianie v strane. Aj v SNS sú ľudia, ktorí si brúsia zuby na post predsedu,“ pripomína politológ.

Ďalším motívom Dankovho konania môže podľa Koziaka byť aj verejná mienka, pričom politológ upozorňuje, že „SNS a Smer si vymieňajú voličov.“ To, čo sa stalo s ministrom školstva Petrom Plavčanom, hodnotí Koziak ako Dankov debakel. Práve preto nevylučuje aj možnú dohodu Danka s Ficom. „Fico upratal Plavčana minulý týždeň, tento týždeň sa ukáže Danko.“

Situáciu Koziak zhŕňa tým, že Fico ťahom s rokovaním „per rollam“ „korunu nestratil, je to šalamúnske riešenie. Uvedomuje si, že pre dobro koalície už nemôže Danka zadupať viac, ako ho zadupal.“ Pripomína, že najhoršie pre Fica môže byť, keď jeho vláda stratí image stabilného a súdržného zoskupenia.

Prekvapujúci Dankov ťah

V čase vrcholiacej kauzy pochybného prideľovania eurofondov na vedu a výskum rezortu školstva prišiel Andrej Danko s nečakaným krokom. V pondelok 7. augusta vypovedal koaličnú zmluvu. Medzičasom prišiel o post minister školstva Peter Plavčan, aj keď na tejto pozícii skončí až koncom augusta.

Po štyroch dňoch, počas ktorých si chcel situáciu premyslieť, sa Danko v pondelok vrátil z dovolenky a hneď koaličným partnerom oznámil, že jeho ministri sa rokovania vlády nezúčastnia. Lídri sa dohodli, že v piatok sa uskutoční Koaličná rada, no Smer a Most zároveň oznámili, že vláda v stredu zasadne aj bez ministrov SNS.

Podľa viacerých médií na to národniari reagovali tým, že v tom prípade v koalícii končia. Následne sa objavila informácia, že vláda sa bude konať „per rollam“.

01 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:06