Najznámejšia tvár Novembra 1989 je spoluzakladateľom HZDS. Kňažko Mečiarovi výrazne pomohol svojím vystúpením v STV v marci 1991, keď vedenie VPN obvinil zo snahy cenzurovať Mečiara. Po vzniku HZDS a víťazstve vo voľbách sa Kňažko stal ministrom zahraničia, už čoskoro však prišiel do názorového rozporu s Mečiarom a napokon bol odvolaný z funkcie ministra, odišiel aj z HZDS a založil Demokratickú úniu.HN/Peter Mayer
StoryEditor

Kňažko prezradil detaily o rozdelení Československa: Bol to veľmi rozumný krok

20.08.2017, 10:25
Autor:
ČTKČTK
Známy herec a politik privítal pokojné rozdelenie štátu.

Rozdelenie Československa bolo z historického pohľadu dobrým krokom, prebehlo priateľským spôsobom a je dôležité, že vzťahy medzi Slovenskom a Českou republikou sú priateľské.

ČTK to povedal známy herec Milan Kňažko, ktorý bol v roku 1992 súčasťou delegácie Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) premiéra Vladimíra Mečiara pri rokovaniach so zástupcami Občianskej demokratickej strany (ODS) o budúcnosti Československa.

"Čas ukázal, že to (rozdelenie) bolo v tej dobe veľmi rozumným krokom. Je to takto lepšie. Všetky dôvody k nedorozumeniam a napätia sú preč. Nikdy neboli také vzťahy (medzi Slovenskom a Českom) ako v súčasnosti a nikdy nebola taká dobrá báza na ich rozvoj. To je najdôležitejšie," povedal ČTK Kňažko, ktorý pred 25 rokmi zastával post ministra medzinárodných vzťahov Slovenska a v závere augusta sa zúčastnil aj rokovania medzi HZDS a ODS, na ktorom sa politické reprezentácie zhodli na vytvorení samostatnej Českej republiky a Slovenskej republiky k 1. januáru 1993.

Blesk z jasného neba

Kňažko ocenil najmä pokojný rozchod obidvoch republík niekdajšej československej federácie, na rozdiel od vývoja v niektorých iných postkomunistických štátoch.

"Toto bol v tom najlepšom zmysle blesk z jasného neba, že je možné na základe priateľskej dohody rozdeliť štát. To sa nestáva často v histórii. Nebol to akt nepriateľstva," uviedol 71-ročný Kňažko, ktorý sa ešte v 90. rokoch rozišiel s HZDS , neskôr bol ministrom kultúry či generálnym riaditeľom súkromnej televízie Joj.

Pozitívna predstava

Kňažko ocenil aj priebeh samotných rokovaní o budúcnosti Československa. "To bolo vedené pozitívnou predstavou, ako dosiahnuť dohodu, ktorá by odstránila vznikajúce napätie a konflikty, ktoré existujú v mnohých zložených štátoch a neustále sa stupňujú, pozrite na Katalánsko a Španielsko, Škótsko a Britániu, Flámov a Valónov," povedal.

Slovenská strana podľa Kňažka vstupovala do rokovaní s predstavou urovnaní vzťahov medzi ČR a Slovenskom. "Väčšina rokovaní bola vedená s úsilím, ako vytvoriť taký systém, ktorý by naplnil predstavu jednej a druhej strany a ktorý by nám umožnil vytvoriť, ako hovorieval aj Václav Havel, takzvanú autentickú federáciu. To, čo bolo za komunizmu, malo k federácii ďaleko. Po roku 1989 federácia síce viacmenej fungovala už bez vedúcej úlohy komunistickej strany, ale základné princípy zostali prakticky nezmenené, "povedal bývalý slovenského minister.

Paritné zastúpenie

Kňažko pripomenul napríklad nízke zastúpenie Slovákov na postoch veľvyslancov Československa či zloženie federálnej vlády, ktorá podľa neho až z dvoch tretín tvorili zástupcovia českej politickej reprezentácie.

"To je až neuveriteľné, že to takto mohlo fungovať a pre mňa je nepredstaviteľné, že to vtedajšie slovenský orgány najvyššej štátnej správy jednoducho akceptovali. Malo byť paritné zastúpenie (vo federálnej vláde) od začiatku," povedal Kňažko, ktorý v roku 2014 neúspešne kandidoval na funkciu prezidenta

01 - Modified: 2023-12-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Najšikanovanejší slovenský režisér. Petra Solana v zahraničí oceňovali, doma smel točiť iba osvetové snímky 02 - Modified: 2023-12-21 10:03:11 - Feat.: - Title: Exilového politika si komunisti dali ako vianočný darček, ten po nedobrovoľnom návrate pristúpil na ich hru 03 - Modified: 2023-11-26 10:10:00 - Feat.: - Title: Česi a Slováci v jednom štáte: Všetky chyby, ktoré poznamenali ich spolužitie, sa stali tesne po vzniku ČSR 04 - Modified: 2023-11-19 12:05:00 - Feat.: - Title: Tajomstvá Jaroslava Foglara. Denníky slávneho spisovateľa a skautského vodcu odhalili aj jeho málo známu tvár 05 - Modified: 2023-11-16 23:05:00 - Feat.: - Title: Traumy Gustáva Husáka.Život posledného komunistického prezidenta strácal farbu, stačili mu cigarety a politika
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:13