StoryEditor

Ombudsmanka reagovala na Dankovu ostrú kritiku. Vlajku zvesím, až keď skončí Pride, odkázala

19.08.2017, 15:58
Autor:
chochoTASRTASR
Vyvesenie dúhovej vlajky na okne úradu verejnej ochrankyne práv vyvolalo vlnu nevôle zo strany koaličnej SNS.

Verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú mrzí situácia okolo vyvesenej dúhovej vlajky na okne jej úradu. Rozčúlilo to stranu SNS, ktorá ombudsmanku vyzvala, aby vlajku stiahla.

​​"Zvesím ju až po skončení Dúhového Pride, nedala som ju na priečelie budovy k slovenskej vlajke," uviedla vo svojom prejave na Dúhovom Pride v Bratislave Patakyová. Za svojím rozhodnutím si stojí, "pretože je nestranná".

Situácia okolo LGBTI komunity rozdeľuje spoločnosť

Vo svojom prejave k účastníkom Dúhového Pride Patakyová kritizovala fakt, že Slovensko nerešpektuje práva párov rovnakého pohlavia. Prehliadanie homosexuálnych párov je podľa ombudsmanky v roku 2017 neakceptovateľné.

"Toto vyslovujem po analýze Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a slobôd," vysvetlila. Slovenská legislatíva neuznáva registrované partnerstvá.

​Patakyová tvrdí, že ochrana základných práv týchto ľudí v praxi naráža na prekážky. "Napríklad pri poskytovaní informácií v nemocniciach alebo v školách o deťoch či partneroch. Nemali by sme mať pochybnosti o tom, či je z hľadiska ochrany práv každého človeka prípustné, ak partneri nemajú právo dozvedieť sa o zdravotnom stave partnerky alebo partnera," uviedla.

​Verejná ochrankyňa práv vidí riešenie týchto každodenných situácií v zákonnej úprave. "Všetko však závisí od racionálneho postoja zákonodarcov," povedala. Vníma, že situácia okolo LGBTI komunity rozdeľuje spoločnosť. Vzťah medzi osobami rovnakého pohlavia podľa nej nie je pochopený. Verejnosť by sa o to mala snažiť, myslí si.

"Z judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu vyplýva, že štát sa nesmie zaoberať sexuálnou orientáciou členov rodiny. Preto by mal vytvoriť také právne prostredie, ktoré bude rešpektovať základné právo každej osoby na ochranu súkromia," uviedla ombudsmanka.

"Ihneď zveste tú zástavu"

SNS včera vyzvala Patakyovú, aby z okna svojho úradu zvesila dúhovú zástavu LGBTI komunity. Zároveň ju v liste národniari žiadali, aby "neopakovala chyby svojej predchodkyne".

Národniari v liste, ktorý ombudsmanke odoslali z kancelárie predsedu SNS Andreja Danka, označili Patakyovej krok ako zneužívanie právomoci. Žiadajú, aby prestala polarizovať spoločnosť a uskutočnila okamžitú nápravu.

"Ihneď zveste tú zástavu z úradu. Je Vaša vec, či idete na pochod, ale úrad ombudsmanky nepatrí komunite LGBTI. Jediná zástava, ktorá môže viať na úrade, je štátna zástava a zástava Európskej únie," uvádza v liste SNS.

Smer sa nevyjadruje

Už skôr verejnú ochrankyňu práv ostro skritizoval prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. V statuse adresovanom predsedovi Mostu-Híd to nazval "útokom na civilizačné, kultúrne a sociálne hodnoty koaličných partnerov a ich voličov."

​​„Keď si nás, Béla, vo februári oslovil s prosbou o podporu pre vašu kandidátku na Verejného ochrancu práv SR (ombudsmana), Máriu Patakyovú, tvrdil si, že je to slušná, korektná, rozvážna, kresťansky založená pani so zmyslom pre spravodlivosť, rodinné hodnoty, atď..,“ vyčíta Bugárovi Paška.

Do funkcie nominoval Patakyovú Most-Híd. Strana ju obhajuje a tvrdí, že nie každý zrejme pochopil základné poslanie verejného ochrancu práv. Smer-SD sa k SNS, Dúhovému Pridu a verejnej ochrankyni práv nechcel vyjadriť.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:31