StoryEditor

"Stále sme sa nepohli v otázke zrovnoprávnenia." V Bratislave sa pochodovalo za práva sexuálnych menšín

19.08.2017, 15:47
Autor:
ČTKČTK

Stovky ľudí sa dnes zišli v centre Bratislavy na zhromaždení na podporu práv osôb inej ako heterosexuálnej orientácie (LGBT). Akciu podporila ombudsmanka Mária Patakyová, ktorú za to kritizovala vládna Slovenská národná strana (SNS). Zástancovia tradičnej rodiny na popoludnie zvolali na iné miesto v hlavnom meste Slovenska vlastný sprievod.

"Stále sme sa nepohli v otázke zrovnoprávnenia LGBT osôb. Verím, že táto akcia zvýši našu viditeľnosť," povedala z pódia organizátorka festivalu Diana Pruchnerovičová. Slovensko na rozdiel napríklad od Česka nezaviedlo inštitút registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia. LGBT komunita dlhodobo upozorňuje na nedostatočnú právnu úpravu párov, ktoré na Slovensku nežijú v manželskom zväzku.

"Ignorovanie takýchto párov je neakceptovateľné"

Ombudsmanka sa v prejave zastala párov rovnakého pohlavia. "Ochrana základných práv a slobôd párov naráža na rôzne prekážky. Ignorovanie takýchto párov je neakceptovateľné. Keď dve ľudské bytosti žiadajú ochranu svojho partnerského vzťahu, s tým by sme na Slovensku nemali mať problém," povedala Patayková za potlesku davu.

Siedmy ročník festivalu Dúhový Pride, do ktorého programu organizátori zaradili aj sprievod ulicami Bratislavy, sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Polícia nasadila do akcie mnoho strážnikov, zábrany aj obrnený transportér. Záujemcovia o účasť na zhromaždení, ktorého začiatok poznačil dážď, sa pred vstupom na námestie museli podrobiť bezpečnostnej prehliadke.

V roku 2010 na demonštráciu LGBT komunity a ich sympatizantov v Bratislave zaútočili extrémisti. Počas dnešného zhromaždenia podľa médií autá s logom a vlajkami krajne pravicovej parlamentnej strany ĽSNS zase trúbili v centre mesta. Podobné akcie, ktoré sa zameriavajú na život LGBT komunity, bývajú vo viacerých mestách Európy. Minulý týždeň sa sprievod konal v Prahe.

Verejnú ochrankyňu práv za podporu festivalu a za jej účasť na podujatí opakovane kritizovala koaličná strana SNS, ktorá pred viac ako týždňom vyvolala vládnu krízu vypovedaním koaličnej zmluvy. SNS sa kvôli podpore festivalu zo strany verejnej ochrankyne práv takisto dostala do sporu s ďalšou koaličnou stranou Most-Híd, ktorá Patakyovú do funkcie navrhla.

Zástancovia tradičnej rodiny zvolali do Bratislavy vlastný sprievod

Podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku tak dochádza k novému, zásadnému ideologickému konfliktu v koalícii. SNS sa vo vyhlásení vyslovila pre to, aby sa materstvo, rodičovstvo a rodinná politika stali prioritou vlády a že Slovensko namiesto podpory "niekedy zvláštnych prejavov sexuálnych menšín" potrebuje novú koncepciu rodinnej a demografickej politiky.

Slovenská ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská zo strany Most-Híd na sociálnej sieti napísala, že prejavy nenávisti aj v súvislosti s pochodom Pride, nemôžu mať v tolerantnej spoločnosti miesto, hoci verejnosť môže mať rôzne názory na tému LGBT.

Zástancovia tradičnej rodiny zvolali do Bratislavy vlastný sprievod pod heslom "Rodina je úžasná a výnimočná, pretože deti sú naša budúcnosť, mama a otec navždy, nie je nič lepšie pre deti, hrdí na rodinu".

V roku 2014 slovenskí poslanci doplnili do ústavy ustanovenie, že manželstvo tvorí zväzok muža a ženy. Pred dvoma rokmi sa zase na Slovensku konalo referendum za zákaz adopcie detí osobami rovnakého pohlavia a o ďalších otázkach týkajúcich sa ochrany tradičnej rodiny. Ľudové hlasovanie vtedy stroskotalo na nízkej účasti.

01 - Modified: 2023-06-30 13:07:12 - Feat.: - Title: Petícia Chromíkovej aliancie skončila na ministerstve zdravotníctva. Výsledok je dnes už známy 02 - Modified: 2023-03-16 16:30:00 - Feat.: - Title: Chromík povedal viac než Visolajský, tiež sa však mýli 03 - Modified: 2021-07-24 11:55:04 - Feat.: - Title: Ombudsmanka vyvesila dúhovú vlajku. Pride podporili aj viaceré ambasády, vyvrcholí online programom 04 - Modified: 2019-07-24 11:03:12 - Feat.: - Title: Aj Oriflame podporil Dúhový Pride 05 - Modified: 2019-07-20 16:48:21 - Feat.: - Title: V Bratislave sa konal pochod Hrdí na rodinu. Prišiel aj Danko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:47