Šéf SNS Andrej DankoTASR/M. Svítok
StoryEditor

Ihneď zveste tú zástavu, vyzval Danko ombudsmanku. Šéf SNS to označil za zneužívanie právomoci

18.08.2017, 15:33
Autor:
lmlmTASRTASR
Národniari žiadajú, aby prestala polarizovať spoločnosť a uskutočnila okamžitú nápravu.

Slovenská národná strana (SNS) vyzýva verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú, aby z okna svojho úradu zvesila dúhovú zástavu LGBTI komunity.

Zároveň ju v liste národniari žiadajú, aby "neopakovala chyby svojej predchodkyne".

"Ihneď zveste tú zástavu"

SNS v liste, ktorý ombudsmanke odoslali z kancelárie predsedu SNS Andreja Danka, označuje Patakyovej krok ako zneužívanie právomoci. Národniari žiadajú, aby prestala polarizovať spoločnosť a uskutočnila okamžitú nápravu.

"Ihneď zveste tú zástavu z úradu. Je Vaša vec, či idete na pochod, ale úrad ombudsmanky nepatrí komunite LGBTI. Jediná zástava, ktorá môže viať na úrade, je štátna zástava a zástava Európskej únie," uvádza v liste SNS.


Ombudsmanka avizovala, že príde osobne podporiť sobotňajší (19.8.) Dúhový Pride v Bratislave, na ktorom by mala vystúpiť aj s príhovorom. Súčasne vyvesila na okno svojho úradu dúhovú zástavu.

"Ombudsmanka vníma dúhovú vlajku ako prejav rešpektovania práva a upozornenia na jeho porušovanie v prípade prehliadania práv LGBTI," povedal Ján Glovičko z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Patakyová vlajku nezvesí

Potvrdením svojej účasti na sobotňajšom zhromaždení vyvolala Patakyová veľkú nevôľu SNS.

Prvého podpredsedu Jaroslava Pašku to rozčúlilo, má to byť podľa neho v rozpore s dohodami v koalícii, ktoré hovoria o neotváraní kontroverzných tém.

Reakcia SNS na vyvesenie vlajky súvisí i so žiadosťou, ktorú predseda SNS vyslovil počas skladania sľubu Patakyovej ako nového verejného ochrancu práv.

"Dovolím si na vás apelovať, aby počas vašej funkcie na úrade ombudsmana visela len jedna vlajka, vlajka SR," povedal Danko v príhovore počas ceremoniálu.

Patakyová vystúpi na Dúhovom pride pochode s príhovorom. Podľa nej by ľudia nemali ignorovať existenciu LGBTI párov, pretože tým porušujú Dohovor na ochranu ľudských práv a základných slobôd.

Snahu o uplatnenie si základných práv symbolicky podporuje aj dúhovou vlajkou umiestnenou na okne svojho úradu. Visieť tam bude dnes i v sobotu. "Ombudsmanka vníma dúhovú vlajku ako prejav rešpektovania práva a upozornenia na jeho porušovanie v prípade prehliadania práv LGBTI," povedal Ján Glovičko z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Do funkcie nominoval Patakyovú Most-Híd. Strana ju obhajuje a tvrdí, že nie každý zrejme pochopil základné poslanie verejného ochrancu práv. Smer-SD sa k SNS, Dúhovému Pridu a verejnej ochrankyni práv nechcel vyjadriť.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 04 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach 05 - Modified: 2024-04-09 13:34:34 - Feat.: - Title: Verdikt nad Dankovou nehodou. Šéf SNS dostane nanajvýš pokutu, rozhodla prokuratúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:10