TASR/Andrej Galica
StoryEditor

Glváč sa prerátal. Kvôli kauze eurofondov kritizoval Radičovú, stopa však vedie k Smeru

19.08.2017, 00:00
Autor:
chocho
Vo výzve ministerstva školstva na strategický výskum získala Paneurópska vysoká škola dotáciu 35,2 milióna eur.

Rozhorčený šéf poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč na Facebooku v ostrom statuse žiadal odpovede "k žiadosti na 35-miliónovú dotáciu na projekt súkromnej Paneurópskej vysokej školy."

Glváč dodal, že "napríklad figuruje v nej aj prodekan Vladimír Palko, alebo dekanka Iveta Radičová." Šéf poslaneckého klubu Smeru si pritom zrejme neuvedomil, že v ním spomínanej kauze vedie cestička aj k jeho materskej strane.

Skritizoval Remišovú

Bývalý minister obrany nadviazal na škandál rezortu školstva okolo podozrivého prideľovania eurofondov na vedu a výskum. Vo výzve ministerstva školstva na strategický výskum získala Paneurópska vysoká škola dotáciu 35,2 milióna eur. Vyplýva to zo zoznamu, ktorý zverejnil týždenník Trend na svojom webe.

​Glváč kritike podrobil aj poslankyňu OĽaNO Veroniku Remišovú, ktorá na podozrenia pri udeľovaní eurofondov na rezorte školstva dlhodobo upozorňovala. "Opozičná kolegyňa Veronika Remišová, ktorá sa hrá na spravodlivú, si to nevšimla, alebo si to zámerne nevšíma. Naozaj zaujímavo si vyberá terče," skonštatoval Glváč.

"35 miliónov eur, viac ako miliarda korún, pre súkromnú školu so známymi osobami, predtým si pani Remišová radšej zakrýva oči," pokračoval šéf poslaneckého klubu Smeru v útoku.

Podlý útok, reaguje Radičová

Bývalá premiérka Iveta Radičová na Glváča reagovala taktiež statusom na sociálnej sieti. Tvrdí, že Fakulta masmédií Paneurópskej vysokej školy, ktorej dekankou sa stala až 15. mája 2017, teda "dávno po odovzdaní a vyhodnotení projektov", v eurofondovej výzve ani zapojená nebola. "Takýto útok je jednoducho podlý," skonštatovala expremiérka.

"Zásadne odmietame akúkoľvek zodpovednosť za pochybenie v procese vyhodnocovania predmetnej výzvy zo zdrojov EÚ na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR a spochybnenie opodstatnenosti podaného projektu a jeho kvality a výskumných kapacít," píše sa v stanovisku, ktoré Paneurópska vysoká škola zverejnila na svojom webe.

Pozrite si aj brífing Petra Plavčana, na ktorom kvôli kauze okolo eurofondov oznámil svoju abdikáciu:

Stopa vedúca k Smeru

V stanovisku je uvedený aj názov projektu: Národné výskumno-vývojové prostredie pre výskum odhaľovania neobvyklých obchodných operácií. Jeho cieľom má byť "odhaľovanie neobvyklých obchodných operácií a boj proti šedej a čiernej zóne v ekonomike."

Na projekte sa podieľa konzorcium troch vysokých škôl - okrem Paneurópskej vysokej školy aj Slovenská technická univerzita a Prešovská univerzita. "Za Paneurópsku vysokú školu je nositeľom projektu Fakulta ekonómie a podnikania."

Navyše, ako upozornil Trend v ďalšom článku, Glváč zrejme prehliadol, že dekan Fakulty ekonómie a podnikania Paneurópskej vysokej školy Antonín Korauš je asistentom poslanca Smeru Maroša Kondróta. Korauš tvrdí, že nie je a ani nikdy nebol angažovaný v žiadnej politickej strane. O svojej práci v parlamente povedal, že je "čisto na odbornej úrovni."

01 - Modified: 2024-03-20 16:14:30 - Feat.: - Title: Radičová v HNtelevízii pomenovala faktor, ktorý podľa nej rozhodne voľby 02 - Modified: 2023-11-13 18:01:56 - Feat.: - Title: Radičová v HNtelevízii: Šutaj Eštok robí zmeny nekultúrne a hrubou čižmou, Danko posiela signál poslancom 03 - Modified: 2023-10-09 12:00:30 - Feat.: - Title: Radičová predstavila súbor opatrení, ktorý môže zmierniť dopady sociálnych kríz na Slovensku 04 - Modified: 2023-08-16 17:20:09 - Feat.: - Title: Iveta Radičová v HNtelevízii: Fico sa v posledných dňoch odhalil 05 - Modified: 2023-06-21 17:30:00 - Feat.: - Title: Radičová pre HN: Útoky na političky sa nezmenili. Keď odvolávali mňa, malo to charakter žumpy a primitivizmu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 02:45