TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Spomínajú sa tri mená. Kto môže nahradiť Plavčana?

17.08.2017, 21:12
Premiér vyzval Andreja Danka, aby v čo najkratšom čase predložil návrh na nového ministra.

Peter Plavčan sa v päťminútovom prejave ako minister školstva rozlúčil a v sprievode nezodpovedaných novinárskych otázok odišiel. Keď prezidentovi podá abdikáciu, rezort by mal dočasne viesť jeden z národniarskych ministrov. Skloňujú sa už aj prvé mená nového ministra školstva.

Pozrite si aj brífing, na ktorom Peter Plavčan oznámil svoju abdikáciu:

Tri mená v hre

Premiér vyzval v stredu Andreja Danka, aby v čo najkratšom čase predložil návrh na nového ministra. Na otázku HN, kedy tak chcú urobiť, tlačové oddelenie národniarov neodpovedalo.

Skloňujú sa však mená troch straníkov z SNS. Jednou z nich je Eva Smolíková, poslankyňa Národnej rady a podpredsedníčka strany. SNS ju v máji predstavila aj ako kandidátku na župana v Nitrianskom kraji. Roky pôsobila ako učiteľka a teraz je riaditeľkou základnej školy.

​V súvislosti s novým ministrom sa hovorí aj o prvom podpredsedovi SNS Jaroslavovi Paškovi. Ten bol od novembra 1993 do marca 1994 práve ministrom školstva. Predtým pôsobil ako vysokoškolský učiteľ.

Objavilo sa aj meno ďalšieho podpredsedu národniarov Antona Hrnka, ktorý je zakladajúcim členom strany. „K tým menám sa neviem vyjadriť, nepoznám žiadnu ich terajšiu činnosť, ktorú by pre školstvo urobili,“ hovorí Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov.

„Myslím si že SNS nemá veľmi z čoho vyberať,“ povedal Branislav Gröhling, tímlíder SaS pre školstvo. Práve na jeho tlačovej konferencii s Richardom Sulíkom odznelo Hrnkovo meno.

SaS chce na jeseň predstaviť novú reformu školstva, už teraz žiada, aby nový minister odstúpil od zmlúv k eurofondom, alebo vymyslel spôsob, ako ich zrušiť. „Od Európskej komisie máme echo, že niektoré projekty nám preplatené nebudú,“ tvrdí Gröhling, ktorý trvá na odvolaní riaditeľa Výskumnej agentúry Rastislava Belianskeho.

Plavčan: Začiatok sa podaril

Plavčan sa deň po tom, čo Robert Fico požiadal SNS o vybratie nového ministra pre školstvo, postavil pred novinárov a oznámil svoje odstúpenie. „Po zrelej úvahe abdikujem na post ministra školstva. Pretože to, čo sa dialo v poslednej dobe, prekračuje všetci medze a ja potrebujem chrániť svoju rodinu,“ odôvodnil.

Vo svojom prejave sa viackrát poďakoval Andrejovi Dankovi a nazval ho „úžasným, férovým a múdrym človekom, ktorý je na správnom mieste“. Svoje pôsobenie na poste šéfa rezortu školstva hodnotil pozitívne, vyzdvihol zvyšovanie učiteľských platov či naštartovanie reformy.

Pravdou však je, že sa mu za rok a pol vo funkcii reformu školstva nepodarilo ukončiť. Kritizoval ho za to aj prezident Andrej Kiska, podľa ktorého zmeny napredovali len veľmi pomaly. „Odišiel človek, ktorý za rok a pol nič neurobil. Plavčan hneď ohlasoval veľkú reformu, no žiadna nebola,“ myslí si Crmoman.

Minister po vyhlásení odišiel a na žiadnu otázku neodpovedal. Až jeho tlačové oddelenie upresnilo, že demisiu prezidentovi odovzdá v najbližších dňoch. SNS Informovala, že po tom, čo odstúpenie nadobudne platnosť, bude rezort dočasne viesť jeden z ministrov za SNS. Národniari majú ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú a ministra obrany Petra Gajdoša.

01 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 02 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach 03 - Modified: 2024-04-09 13:34:34 - Feat.: - Title: Verdikt nad Dankovou nehodou. Šéf SNS dostane nanajvýš pokutu, rozhodla prokuratúra 04 - Modified: 2024-04-08 14:51:22 - Feat.: - Title: PS presadzuje efektívny manažment medveďa, ktorý nebude ohrozovať ľudí 05 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 08:24